Το «λάθος» του θρυλικού Τζέρεμι Γκράνθαμ για την Tesla και ο «θαυμάσιος προπαγανδιστής» Έλον Μασκ

Το «λάθος» του θρυλικού Τζέρεμι Γκράνθαμ για την Tesla και ο «θαυμάσιος προπαγανδιστής» Έλον Μασκ
epa10859023 Entrepreneur Elon Musk responds to a question from the news media as he departs the Senate bipartisan Artificial Intelligence (AI) Insight Forum in the Russell Senate Building on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 13 September 2023. More than 20 tech titans attended the hearing, which Majority Leader Schumer organized to help lawmakers guide legislation on the emerging technology. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γκράνθαμ αφηγήθηκε την «αγαπημένη του ιστορία αποτυχίας».

Ο θρυλικός επενδυτής Τζέρεμι Γκράνθαμ έχει «κερδίσει» πολλά καλά στοιχήματα στην εποχή του, αλλά ποτέ δεν είχε προβλέψει την επιτυχία που θα είχε η Tesla και ο CEO της Έλον Μασκ.

Ο Γκράνθαμ, συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων GMO, αφηγήθηκε αυτό που περιέγραψε ως «την αγαπημένη μου ιστορία αποτυχίας» σε ένα podcast.

Το 2019 αγόρασε ένα κόκκινο Tesla και ενώ, σε μια επιστολή του τότε έγραψε ότι το αυτοκίνητο ήταν «καταπληκτικό» και «διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο είχαμε συναντήσει εγώ ή η σύζυγός μου», θεώρησε ότι η μετοχή της εταιρείας ήταν μια «διαφορετική ιστορία» και «απίστευτα ακριβή». Αλλά από εκείνη την ημέρα και μετά, οι μετοχές της Tesla δεκαπλασιάστηκαν.

Ο Γκράνθαμ εξήγησε ότι όταν έγραψε την επιστολή, η Tesla «δεν είχε κέρδη και δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε να έχει στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, φαινόταν αρκετά αβέβαιο ότι θα υπήρχε η εταιρεία σε δύο χρόνια. Είχαν έλλειψη μετρητών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο για το πώς τα κατάφερε ο Έλον Μασκ, ο Γκράνθαμ είπε ότι ο CEO της Tesla «ήταν τόσο θαυμάσιος προπαγανδιστής, που μίλησε για την άνοδο της μετοχής πολύ πριν από κάθε πιθανότητα ανόδου και στη συνέχεια πούλησε πολλές. Πήρε πολλά κεφάλαια. Ανέβασε ξανά τη μετοχή. Πούλησε πολλά κεφάλαια ξανά και ξανά μέχρι που δημιούργησε από το πουθενά ένα τεράστιο ποσό πραγματικής αγοραστικής δύναμης που πήγε κατευθείαν σε αυτά τα μεγαλοεργοστάσια».

Η Tesla ολοκλήρωσε το πρώτο giga εργοστάσιό της το 2016 στη Νεβάδα, ενώ ακολούθησαν άλλα στη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη, το Βερολίνο, το Τέξας και αλλού.

Ο Γκράνθαμ πρόσθεσε, «ήταν σχεδόν θαυματουργή η διαχείριση, με την οποία δημιούργησε τα χρήματα από το πουθενά, από μαλ…ιες και χάρισμα».

Σημείωσε ότι ακόμη και μόλις πριν από τρία χρόνια, ήταν εύκολο να απορρίψει κανείς την Tesla.

«Το μόνο που είχατε να κάνετε, είπαν οι επικριτές, ήταν να περιμένετε μέχρι η VW και η GM να εισέλθουν στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων», είπε. «Τρία χρόνια αργότερα, το μόνο που μπορείς να ακούσεις είναι ο ήχος της Tesla να… κλωτσάει τα οπίσθιά τους. Είναι εκπληκτικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com