Το LinkedIn μπορεί σύντομα να απαγορευτεί στη Ρωσία
- 29/10/2016, 19:01
- SHARE
Βάσει ενός νέου νόμου περί προστασίας δεδομένων που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
του Τζέφρι Σμιθ
Ίσως πλέον θα είναι πιο δύσκολο για τους Ρώσους επαγγελματίες να διασυνδέονται. Η κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν απειλεί να απαγορέψει στη Ρωσία την ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn. Η απειλή προκύπτει από έναν πρόσφατο νόμο στη Ρωσία που απαιτεί απ’ όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που η LinkedIn δεν κάνει.
Η διαμάχη είναι το πρώτο τεστ για έναν νόμο που θεσπίστηκε στον απόηχο μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2012, ύστερα από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Πούτιν ως προέδρου.
Αν και ο νόμος χαρακτηρίστηκε από κάποιους στη Δύση ως καταπιεστικός, κάποιες χώρες της Ευρ. Ένωσης υιοθέτησαν παρεμφερή μέτρα λόγω της ανησυχίας γύρω από την προστασία των δεδομένων που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για παρακολουθήσεις της NSA. Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία που ρυθμίζει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα εξασφάλισε την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της LinkedIn στις αρχές του μήνα. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση, η οποία θα συζητηθεί στις 10 Νοεμβρίου στη Μόσχα. Ο νέος νόμος, γνωστός και ως «Νόμος περί Προσωπικών Δεδομένων» θεσπίστηκε το 2014.
Βασικός άξονάς του είναι η υποχρέωση των εταιρειών να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων εντός της Ρωσίας, αλλά οι αρχές της χώρας μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει δράση για να επιβάλλουν τον νόμο σε δίκτυα κοινωνικών μέσω με έδρα στις ΗΠΑ, κανένα εκ των οποίων δεν εφαρμόζει την τοπική αποθήκευση δεδομένων. Αφενός, το LinkedIn – με μόλις 5 εκατομμύρια χρήστες στη Ρωσία – είναι ένας εμφανής στόχος.
Με μια τέτοια μικρή βάση χρηστών, μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο χωρίς κάποια αξιοσημείωτη αντίδραση.
Αφετέρου, η υπόθεση προκαλεί έκπληξη επειδή ο νέος ιδιοκτήτης του LinkedIn, η Microsoft Corp., είναι ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους Αμερικανούς επενδυτές στη Ρωσία, με διασυνδέσεις σε κυβερνητικούς κύκλους. Όμως, η Microsoft δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της LinkedIn ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν και οι Moscow Times, το LinkedIn είναι ένας εύκολος στόχος επειδή πράγματι έχει προβληματικές επιδόσεις στον τομέα της προστασίας δεδομένων. Το 2012, χάκερ έκλεψαν τα προσωπικά στοιχεία 6,4 εκατομμυρίων χρηστών.
Τι ειρωνεία! Την προηγούμενη εβδομάδα, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια καταδίκασε έναν Ρώσο, τον Γιεβγκένι Νικούλιν, γι’ αυτή την επίθεση.