Το Λονδίνο προς ανάκτηση της πρωτιάς για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης
- 02/10/2023, 15:59
- SHARE
Προς την ανάκτηση των «σκήπτρων» για τη μεγαλύτερη αγορά μετοχών της Ευρώπης κινείται το Λονδίνο.
Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση -σε δολάρια- των πρωτογενών βρετανικών εισηγμένων ανέρχεται πλέον σε 2,90 τρισ. δολάρια έναντι 2,93 τρισ. δολάρια της Γαλλίας, σύμφωνα με δείκτη που καταρτίζει το Bloomberg. Η διαφορά μεταξύ των δύο αγορών μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω της διολίσθησης της αξίας της Γαλλίας από το περσινό ρεκόρ των 3,5 τρισ. δολαρίων και εν μέσω αβεβαιότητας στους επενδυτές για την κινεζική αγορά.
Το Fortune.com σημειώνει πως στη βρετανική αγορά παρατηρούνται σημάδια ανοδικής κίνησης των επενδυτών για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με τους στρατηγικούς αναλυτές της HSBC, της Barclays και της JPMorgan Chase να προβλέπουν άνοδο για μια αγορά που έχει «ταλαιπωρηθεί» εδώ και καιρό από το Brexit. Πρόκειται για σημαντική «στροφή» σε σχέση με το 2022, όταν μια έρευνα της Bank of America κατέταξε το Ηνωμένο Βασίλειο ως την πιο αντιπαθή αγορά παγκοσμίως.
Ο αναλυτής της Barclays, Εμανουέλ Κο, εκτιμά ότι η βρετανική αγορά είναι επί του παρόντος ένα «καλό μέρος για να κρυφτείς» και αναμένει ότι ο ενεργειακός κλάδος και η χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές» επενδυτικές εισροές στο Λονδίνο. Με τη σειρά της, η HSNC εμφανίζεται αισιόδοξη για τις βρετανικές μετοχές αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021.
Ποιοι είναι οι λόγοι ανόδου;
Οι μετοχές στο Λονδίνου επωφελούνται από ένα ράλι 30% στο πετρέλαιο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Δεύτερον, ο πληθωρισμός στη Βρετανία αποκλιμακώνεται, επιτρέποντας -ενδεχομένως- στην Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να τερματίσει τον 22μηνο κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη στερλίνα έναντι του δολαρίου, γεγονός ζωτικής σημασίας για ένα το χρηματιστήριο της χώρας γεμάτο με μετοχές εξαγωγέων.
Τα στοιχεία της BofA από την τελευταία εβδομάδα έδειξαν ότι οι εκροές από τα μετοχικά κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζονται, αντιστρέφοντας ένα σύντομο διάλειμμα κερδών στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Παραμένουν τα προβλήματα
Ωστόσο, τα προβλήματα του Λονδίνου δεν έχουν σε καμία περίπτωση ξεπεραστεί, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και τις εταιρείες να καταφεύγουν στη Νέα Υόρκη εισαγωγή στο χρηματιστήριο
Παράλληλα, η πολυετής πτώση έχει καταστήσει τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές εξαιρετικά φθηνές σε σχέση με τις ομόλογες τους σε άλλες χώρες. Με βάση τον μελλοντικό λόγο τιμής προς κέρδη, ο FTSE 100 υποχωρεί σήμερα κατά 35% σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World Index.
Οι εκροές από τη βρετανική αγορά είναι αδυσώπητες και ανέρχονται σε 23 δισ. δολάρια από την αρχή του 2023 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ανάλυση της Barclays.
Κινεζικά «χτυπήματα» στο Παρίσι
Από την πλευρά της, η αγορά της Γαλλίας δέχεται πιέσεις από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
Οι μετοχές των πολυτελών ειδών και προϊόντων ομορφιάς, όπως η LVMH, η L’Oreal, η Hermes και η Kering, έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά που σημείωναν στην αρχή του 2023, εν μέσω ανησυχίας για το ότι η ζήτηση για ακριβές γυναικείες τσάντες και κοσμήματα είναι πιθανό να μειωθεί στην Κίνα, όπως και στην Ευρώπη.
Οι παραπάνω μετοχές συμβάλουν στο 1/5 των εταιρειών του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη CAC 40 στη Γαλλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Παγκόσμιο vs τοπικό: Διαμορφώνοντας διασυνοριακές λύσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
- James Wallman: «Σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλα εμπορευματοποιούνται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανταγωνιστείς»
Πηγή: fortune.com