Το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο προειδοποιεί: Έρχονται δύσκολες εποχές

Το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο προειδοποιεί: Έρχονται δύσκολες εποχές
epa04985721 (FILE) A file picture dated 22 September 2011 of a display with exchange rates of various currencies against the Real in Rio de Janeiro, Brazil. Analysts expect Brazil's economy to contract by 3 percent this year and 1.22 percent in 2016, posting two consecutive years of negative gross domestic product (GDP) growth for the first time since 1948, the Central Bank said on 20 October 2015. The latest estimates are the most pessimistic released this year. This is the 14th consecutive week that economists revised their GDP forecasts downward in Brazil, whose economy entered into recession in June. EPA/MARCELO SAYAO

Μόνιμα χαρακτηριστικά, με κίνδυνο χρόνιες χαμηλές επενδυτικές αποδόσεις, τείνει να λάβει ο πληθωρισμός παγκοσμίως, όπως προειδοποιεί ο CEO του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο.

Ο λόγος για τον Νικολάι Τάνγκεν, που «τρέχει» στη Νορβηγία ένα fund το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με το πετρέλαιο άνω του 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, «είμαι μεταξύ των θιασωτών του αφηγήματος πως ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός, αλλά μια μόνιμη, διαρκής απειλή». Σημειώνεται πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη χώρα έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά εικοσαετίας στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες – ιδίως στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε στο 7% τον Δεκέμβριο, από μόλις 0,1% τον Μάιο του 2020.

Ο Tangen είπε πως, για τον προγραμματισμό που κάνει σε σχέση με το πετρελαϊκό fund που διευθύνει, και το οποίο κατέχει το ισοδύναμο του 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο, ο πληθωρισμός «θα μπορούσε να είναι ισχυρότερος από ό,τι αναμενόταν γενικά», καθώς η ζήτηση είναι υψηλή και στις αλυσίδες εφοδιασμού επικρατεί χάος. 

«Το βλέπουμε, σε γενικές γραμμές, σε όλο και περισσότερα μέρη. Η Ikea αύξησε τις τιμές κατά 9%, οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν, όπως και οι ναύλοι. Επίσης, τα σημάδια από τους μισθούς είναι ανησυχητικά. Πώς θα αντεπεξέλθει ο κόσμο; Τα ομόλογα και οι μετοχές θα χτυπηθούν ταυτόχρονα τα επόμενα χρόνια».

Διχάζονται οι οικονομολόγοι

Ως γνωστόν, στις τάξεις των οικονομολόγων επικρατεί διχασμός για το αν η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων είναι παροδική. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πανδημία προκάλεσε ένα προσωρινό σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού το οποίο συνέπεσε με μια απότομη άνοδο της ζήτησης λόγω των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης που εξαπέλυσαν οι κυβερνήσεις.

Οι δείκτες της αγοράς για τις πληθωριστικές προσδοκίες υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν υπερβολικά για τον αφανή πληθωρισμό. Ωστόσο, ο Τάνγκεν είπε ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που συνταξιοδοτήθηκαν ή εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, ενίσχυσαν την άποψή του ότι οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές εισήλθαν το 2022 με απώλειες και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των επενδυτών για τις κύριες κεφαλαιαγορές γίνονται πιο ζοφερές. 

Η AQR Capital Management, ένας επενδυτικός όμιλος, υπολόγισε ότι ένα κλασικό ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο «60/40»  (μετοχές / ομόλογα) θα αποδίδει μόλις 2% ετησίως τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια λόγω του πληθωρισμού – απόδοση χαμηλότερη από το 50% του μέσου όρου, ήτοι περίπου 5%, που απολάμβανε τον περασμένο αιώνα. 

Οι μεγάλοι επενδυτές προσπάθησαν να ενισχύσουν τις αποδόσεις με «εναλλακτικές» επενδυτικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των ακινήτων. 

Τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία αυξήθηκαν στα 13,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preqin, ο οποίος προέβλεψε πως τα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου εναλλακτικών επενδύσεων θα αυξηθούν στα 23,2 τρις ​​δολάρια μέχρι το τέλος του 2026. Ωστόσο, ο Τάνγκεν προειδοποιεί: «Θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες στιγμές».