Tο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο «κοιτάει» στο bitcoin – Με κεφάλαια 1,5 τρισ. δολαρίων

Tο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο «κοιτάει» στο bitcoin – Με κεφάλαια 1,5 τρισ. δολαρίων
epa06403161 A golden symbolic Bitcoin is pictured in Duesseldorf, Germany, 22 December 2017. Bitcoin, the cryptocurrency that has soared in value this year, plunged below 11,000 Dollars on 22 December, sinking by nearly half from a record high it hit less than a week ago. The cryptocurrency, which allows anonymous transactions unrestricted by global borders, is popular with tech heads, people suspicious of government and those seeking to launder money. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το GPIF δήλωσε ότι αναζητά «βασικές γνώσεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν στόχο για την παροχή πληροφοριών».

Το Government Pension Investment Fund (GPIF) της Ιαπωνίας, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο που διαχειρίζεται πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει τη διαφοροποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου του σε bitcoin.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το GPIF θα ζητήσει πληροφορίες σχετικά με μη ρευστοποιήσιμα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin, ο χρυσός και οι αγροτικές εκτάσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφοροποίησης. Αν και επί του παρόντος δεν επενδύει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι το μεγαλο-ταμείο ερευνά ενεργά επιλογές πέραν των μετοχών και των ομολόγων.

Το GPIF δήλωσε ότι αναζητά «βασικές γνώσεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν στόχο για την παροχή πληροφοριών» και θέλει να κατανοήσει «πώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία του εξωτερικού τα ενσωματώνουν στα χαρτοφυλάκιά τους», μετέδωσε τη Δευτέρα το Bitcoin Magazine.

Ως μεγάλος διαχειριστής ιαπωνικών συντάξεων, το GPIF βελτιώνει ενεργά την πολυπλοκότητα των επενδυτικών στρατηγικών του. Τα τελευταία χρόνια, έχει διαθέσει ένα πιο ποικιλόμορφο σύνολο περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, των υποδομών και των ιδιωτικών μετοχών.

Το ταμείο τόνισε ότι η ανακοίνωσή του δεν εγγυάται μελλοντικές επενδύσεις, ωστόσο, οι επιπτώσεις της αγοράς bitcoin από ιαπωνικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα ήταν συγκλονιστικές για τον κλάδο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως η Ιαπωνία πέρασε νέους νόμους που επιτρέπουν στα επενδυτικά κεφάλαια να κατέχουν απευθείας bitcoin, για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το GPIF διαχειρίζεται συντάξεις για πάνω από 67 εκατομμύρια Ιάπωνες πολίτες. Επί του παρόντος, το 97% των χαρτοφυλακίων του είναι εγχώρια και ξένα ομόλογα και μετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: