Το μεγάλο ενεργειακό δίλημμα της Ελλάδας
- 04/12/2024, 16:09
- SHARE
Για την πρόοδο της Ελλάδας στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για το δύσκολο ενεργειακό δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην απεξάρτηση από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, […] με την ελληνική κυβέρνηση να θέλει τώρα να προωθήσει ακόμα περισσότερο την αιολική ενέργεια. […] Μάλιστα, με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Ελλάδα θέλει να φτάσει να εξάγει ενέργεια και σε άλλες χώρες της ΕΕ», μέχρι την Αυστρία και τη Γερμανία.
Την ίδια στιγμή ωστόσο «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καθόλου υπεράκτια αιολικά πάρκα», παρατηρεί το RND. Γι’ αυτό και το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει την κατασκευή offshore αιολικών πάρκων στην Αλεξανδρούπολη, «στην Κρήτη, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής χωρητικότητας 800 MW στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, στη Ρόδο, την Εύβοια, την Κέρκυρα και την Πάτρα. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να επενδυθούν έξι δισεκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση έως το 2030 και περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050».
Εξαιτίας της διαμάχης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, «η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να κατασκευάσει τα αιολικά πάρκα κοντά στις ακτές – και αυτό το ενδεχόμενο έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων». Όπως εξηγεί το γερμανικό δίκτυο, «πολλοί άνθρωποι φοβούνται πως τα αιολικά πάρκα θα καταστρέψουν το μοναδικό νησιωτικό πανόραμα του Αιγαίου και θα διώξουν τους τουρίστες. Έτσι, υπάρχει μεγάλη αντίσταση, ιδίως στην Κρήτη, οι κάτοικοι της οποίας παραδοσιακά αρέσκονται να επαναστατούν ενάντια στα “θέλω” των κυβερνήσεων της Αθήνας. Η πράσινη ενέργεια πάντως θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την Κρήτη, ένα νησί που παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής του ενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που λειτουργούν με γεννήτριες ντίζελ – δηλαδή με έναν πολύ κοστοβόρο και επιβλαβή για το περιβάλλον τρόπο.
[…] Παρ’ όλ’ αυτά, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου Κρήτης εκφράζει σε επιστολή διαμαρτυρίας την “κατηγορηματική και απόλυτη απόρριψη” των σχεδίων κατασκευής αιολικών πάρκων, με τους ξενοδόχους να φοβούνται πως τα πάρκα θα έχουν “εξαιρετικά αρνητικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες” για την περιοχή. Την ανησυχία τους εκφράζουν επίσης η τοπική διοίκηση, οι δήμοι, οι επιχειρηματικές ενώσεις, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν τον φόβο τους πως η κατασκευή των πάρκων θα έθετε σε κίνδυνο την προστατευόμενη φύση».
Ορισμένοι απ’ όσους αντιτίθενται στην κατασκευή των αιολικών πάρκων σκοπεύουν να κινηθούν νομικά, προκειμένου να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. «Η δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το ΣτΕ – και σε αυτήν την περίπτωση, ακόμα κι αν εγκριθεί από τους δικαστές, η κατασκευή των αιολικών πάρκων θα καθυστερήσει για χρόνια», καταλήγει το RND.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Νότια Κορέα: Πώς φτάσαμε στον στρατιωτικό νόμο και ποια είναι η επόμενη μέρα στη Σεούλ;
- Οι τιμές στα διαμερίσματα της Ελλάδας αυξήθηκαν 7,8% – Στο +12,1% η Θεσσαλονίκη
- Με 434 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το «Εξοικονομώ 2025» – Οι όροι και τα κριτήρια
Πηγή: dw.com