Το μεγάλο πλεονέκτημα της Κίνας στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης
- 01/07/2018, 14:27
- SHARE
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δημιουργεί μια εγχώρια βιομηχανία αξίας περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
του Clay Chandler
Οι ντετέκτιβ της Κίνας λένε ότι μπορούν να πιάνουν εγκληματίες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη – και αν δεν τους πιστεύετε, δείτε την περίπτωση του κλέφτη πατατών σε μια ποπ συναυλία. Τον Μάιο, αξιωματούχοι στην πόλη Jiaxing της ανατολικής Κίνας χρησιμοποίησαν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για να συλλάβουν τον κλέφτη από ένα πλήθος περισσότερων από 20.000 ανθρώπων που παρακολουθούσαν μια συναυλία του μουσικού αστέρα του Χονγκ Κονγκ, Jacky Cheung.
Δευτερόλεπτα μετά από τη διέλευσή του από το σύστημα ασφαλείας της συναυλίας, ο ύποπτος πιάστηκε στα πράσα: Ένας αλγόριθμος ταίριαξε το πρόσωπό του με μια εικόνα από μια βάση δεδομένων με φωτογραφίες καταζητούμενων ανθρώπων. Οι αρχές συνέλαβαν τον άνδρα με την κατηγορία της κλοπής πατατών αξίας 17.000 δολαρίων.
Ο κλέφτης ήταν ο τρίτος φυγάς που συνελήφθη σε μια συναυλία του Jacky Cheung τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιώντας λογισμικό που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Megvii με έδρα στο Πεκίνο. Υπάρχουν όμως κι άλλες πολλές κινεζικές εταιρείες που προωθούν τρόπους συνδυασμού της τεχνητής νοημοσύνης και των δυνατοτήτων αναγνώρισης προσώπου.
Η θυγατρική της Alibaba για κινητές πληρωμές, Ant Financial, χρησιμοποιεί μια λειτουργία «smile to pay» («γελάστε για να πληρώσετε») για τη διευκόλυνση των αγορών στα KFC. Ένα γυμνάσιο στο Hangzhou παρακολουθεί την προσοχή των μαθητών στην τάξη. Η τροχαία στο Shenzhen και σε άλλες πόλεις παρακολουθεί τους απερίσκεπτους πεζούς και ποδηλάτες. Κι ένα πάρκο χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε δημόσιες τουαλέτες για να αποτρέπει την κλοπή χαρτιού τουαλέτας.
Όλα αυτά καταδεικνύουν τον αξιοσημείωτο ζήλο με τον οποίο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Πρόεδρος Xi Jinping δεσμεύεται ότι η Κίνα θα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2030, δημιουργώντας μια εγχώρια βιομηχανία αξίας περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Θα πρέπει άραγε ο υπόλοιπος κόσμος να ανησυχεί για τα όνειρα της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη; Μάλλον όχι. Στις περισσότερες από τις εκτιμήσεις των προσπαθειών της χώρας, είτε από αξιωματούχους των ΗΠΑ είτε από Κινέζους αναλυτές, ενυπάρχει συνήθως η υπόθεση ότι τα προγράμματα θα αποδώσουν όπως ακριβώς… διαφημίζονται.
Παρόλο που ο Xi έχει σίγουρα εντείνει την υποστήριξη προς τις κρατικές επιχειρήσεις, θεσπίζοντας παράλληλα αυστηρότερους περιορισμούς στις ξένες επιχειρήσεις και παρέχοντας μαζικές επιδοτήσεις σε κρίσιμους τομείς, η μελλοντική κυριαρχία της χώρας στην τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι διόλου εγγυημένη. «Πολλές από τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι παγκόσμιες ως προς τη φύση τους», αναφέρει μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey σχετικά με το ζήτημα, και «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει μόνη της».
Ο Kai-Fu Lee, πρώην επικεφαλής της Google China, επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μετατοπίζεται από μία καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ «Εποχή των Ανακαλύψεων» σε μια «Εποχή των Εφαρμογών» στην οποία η Κίνα απολαμβάνει σημαντικά «δομικά πλεονεκτήματα». Οι κύριοι παράγοντες που τροφοδοτούν αυτά τα πλεονεκτήματα; Τα δεδομένα, η υπολογιστική ισχύς, και οι ικανότατοι μηχανικοί – όλα αυτά ευνοούν το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν ότι αυτή θα μπορούσε να εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας – μια άκρως ανησυχητική προοπτική για μια χώρα που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση. Πώς θα αντιμετωπίσει η Κίνα τη συγκεκριμένη πρόκληση; Η βαθιά μάθηση, φαίνεται, εγείρει και βαθιά ερωτήματα.