Το «Μεγάλο Σάββατο» της Ελλάδας
- 25/06/2015, 21:45
- SHARE
Το Eurogroup του Σαββάτου αναμένεται να κρίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Μπορεί η τυπική προθεσμία για το κουδούνι της λήξης να είναι τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου, ωστόσο, η πραγματική λήξη για το ελληνικό δράμα θα είναι το βράδυ του Σαββάτου.
Στο έκτακτο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν να λάβουν το τελικό κείμενο συμφωνίας, που θα έχει ενσωματώσει και τις δύο προτάσεις, της Ελλάδας και των θεσμών.
Βάση του νέου κειμένου θα είναι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν λάβει οι τεχνοκράτες, το κείμενο των δανειστών με την προσαρμογή όμως και κάποιων ελληνικών προτάσεων, ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος συμβιβασμός.
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η κίνηση δεν έχει προεξοφληθεί ότι θα έχει θετική κατάληξη, αφού το μπλοκ των σκληρών, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξακολουθεί να θεωρεί ότι έχουν γίνει πολλές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και έχει παραβιαστεί το Μνημόνιο.
Τα βασικά ζητήματα διαφωνίας παραμένουν ο ΦΠΑ και οι συντάξεις, καθώς εκεί είναι και τα μεγαλύτερα πεδία αύξησης των εσόδων από τη μία και εξοικονόμησης δαπανών από την άλλη.
Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες, που φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο να γεφυρωθούν έως το Σάββατο, να εγκριθούν από το EWG και στη συνέχεια να περάσουν και από το Eurogroup.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει συμφωνία, η τελευταία προθεσμία για να περάσει από τη Βουλή είναι η Κυριακή.
Κι αυτό, γιατί η Άνγκελα Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να φέρει καμία συμφωνία στο γερμανικό κοινοβούλιο εάν δεν έχει ψηφιστεί πρώτα από το ελληνικό. Κατά συνέπεια, η προθεσμία για έγκριση από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια είναι η Δευτέρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να έχει ληφθεί πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν έως το Σάββατο δεν υπάρχει συμφωνία, τότε θα εξεταστεί επισήμως και Plan B.
Το τοπίο περιέγραψε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ο μόνος ο οποίος δεν επεξεργάζεται άλλο σχέδιο για την Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλους.
Τα δεδομένα, πάντως, είναι πως εάν η Αθήνα βρεθεί την 1η Ιουλίου χωρίς πρόγραμμα, χάνει αυτομάτως τη χρηματοδότηση από τον ELA, τα 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και τα υπόλοιπα των δόσεων από το τρέχον πρόγραμμα.