Το μεγάλο στοίχημα: Τα νησιά του Αιγαίου γίνονται οι πρώτες «Covid-free» περιοχές της χώρας
- 07/04/2021, 14:37
- SHARE
Τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου πρόκειται να γίνουν οι πρώτες «Covid free» περιοχές της Ελλάδας, καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού κατά του κοροναϊού εντείνονται σε τουριστικούς προορισμούς ελπίζοντας στην εισροή καλοκαιρινών επισκεπτών.
Τα μικρά νησιά του Αιγαίου πρόκειται να γίνουν οι πρώτες «Covid-free» της Ελλάδας καθώς εντείνεται η εκστρατεία εμβολιασμού στους τουριστικούς προορισμούς ελπίζοντας σε εισροή τουριστών, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian αφιερωμένο στον ελληνικό τουρισμό και τις προσπάθειες της Ελλάδας να συνδυάσει το ελληνικό καλοκαίρι με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».
Όπως αναφέρεται, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οι αρχές έχουν δεσμευτεί ότι τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.
«Έχουμε τόσα πολλά μικρά νησάκια», δηλώνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που επιβλέπει το πρόγραμμα. «Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους τους πληθυσμούς σε μία φορά, έχοντας ως σκοπό να είναι σε θέση να δεχτούν τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως προστατευμένοι».
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, η παράδοση χιλιάδων εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά θα επιταχυνθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε τη λειτουργία ως πολύπλοκη και λογιστικά γεμάτη. Αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία της ακτοφυλακής έχουν διατεθεί. Σε διαφορετικά στάδια της επιχείρησης έχουν συμμετάσχει στρατιώτες, αξιωματούχοι της πολιτικής προστασίας και η αστυνομία. «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί», είπε. «Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους… ο καθένας είναι μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας», πρόσθεσε.
Καθώς τα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αγωνίζονται να καταστείλουν το τρίτο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη, σχολιάζει ο Guardian, τα νησιά της χώρας παρέμειναν ανέγγιχτα από την υγειονομική κρίση.
Στους Λειψούς, όπως δηλώνει με υπερηφάνεια ο δήμαρχος του νησιού Φώτης Μάγγος υπήρξε «ένα μόνο κρούσμα» από το ξέσπασμα της πανδημίας. «Και αυτός ήταν ενός στρατιώτης που επέστρεψε από την άδεια και βρέθηκε θετικός», είπε.
«Βλέπουμε την Αθήνα και τις άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο λίγο μας άγγιξε. Ήμασταν κλειδωμένοι, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά ρίχνω την επιτυχία μας στο γεγονός ότι ρίχνουν όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που μπαίνουν. Κάνουν το τεστ δύο φορές και είμαστε πολύ αυστηροί», αναφέρει.
Με το νησί, όπως η ολόκληρη ελληνική οικονομία να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο δήμαρχος του νησιού σημειώνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού με την ονομασία «Ελευθερία» έχει βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση.
Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζουν μόνιμα στους Λειψούς έχουν εμβολιαστεί. «Το 45% είναι κάτω των 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις και 86 άτομα αναμένεται να κάνουν τη δεύτερη δόση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις ανεβαίνουν. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι», αναφέρει.
Στο παρακείμενο νησί της Πάτμου, δημοφιλές σε διασημότητες, προσκυνητές και την κοσμοπολίτικη ελίτ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η προοπτική του «Covid-free» προορισμού βρήκε τον ενθουσιασμό στους κατοίκους του νησιού.
«Το χειμώνα έχουμε περίπου 3.100 άτομα που ζουν εδώ και τα περισσότερα από τους άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο δήμαρχος της Πάρμου, Ελευθέριος Πέντες. «Η λίστα κλείνει αυτήν την Παρασκευή και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ηλικίας από 18 έως 59 ετών έχουν εγγραφεί για τη χορήγηση του εμβολίου. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 κρούσματα Covid εδώ και νομίζω ότι ήταν ένα μάθημα για όλους μας», δηλώνει.
Το σχέδιο, κάτι ανάλογο του οποίου βλέπουμε να γίνεται στην Ταϊλάνδη η οποία θέτει το νησιωτικό θέρετρο του Πουκέτ ως προτεραιότητας της εμβολιαστικής της εκστρατείας, δεν «τρέχει» χωρίς κριτική, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αυτήν την εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επέμεινε ότι καθώς η χώρα έχει ορίσει ως ημερομηνία-στόχο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού τη 14η Μαΐου, το επίκεντρο δεν είναι μόνο τα νησιά. Στόχος είναι , όπως λέει, να γίνει «όλη η Ελλάδα» ένας ασφαλής προορισμός.
Σε φυλάκια που συχνά υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιος είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, η προσπάθεια εμβολιασμού έχει επίσης ενισχύσει το ηθικό. «Ακριβώς η ιδέα ότι θα είμαστε Covid-free αφαιρεί ένα ολόκληρο στρώμα αβεβαιότητας», αναφέρει δήλωσε ο Δημήτρης Γκρίλης, ο οποίος διευθύνει ένα μικρό ξενοδοχείο στην Πάτμο.
«Πρέπει να είσαι ευτυχής να εργαστείς, και πρακτικά και ψυχολογικά, και αυτό θα βοηθήσει να παρακινήσεις το προσωπικό. Πέρυσι είχαμε το είδος των απωλειών που βλέπεις κανείς στον πόλεμο».