Το μέλλον της ελληνικής βιοτεχνίας δεν είναι ακόμη ασφαλές
- 19/02/2020, 16:22
- SHARE
Με αργό, αλλά σταθερό, ρυθμό συνεχίζει να αναπτύσσεται στη χώρα μας η βιοτεχνία, η οποία φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που συνοδεύτηκαν από λουκέτα σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Βιοτεχνικο Επιμελητήριο Αθηνών από το 2017 μέχρι και σήμερα το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών είναι θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, όταν η φορολογία συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
“Από το 2017 και μετά παρατηρείται μια αύξηση των εγγράφων στα μητρώα του Β.Ε.Α. , γεγονός που αποτελεί θετικό δείγμα για την ελληνική οικονομία. Η χειρότερη περίοδος στα 95 χρόνια λειτουργείας του επιμελητηρίου ήταν το διάστημα 2009-2010, όπου διαγράφονταν τα μισά μέλη. Οι περισσότερες νέες εγγραφές γίνονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και λιγότερο στη μεταποίηση. Θα έλεγα ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εικόνα”, τόνισε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α. Παύλος Ραβάνης.
Ειδικότερα, το σύνολο των Μελών του Β.Ε.Α. παρέμεινε σταθερό το 2019, στις 35.000 επιχειρήσεις. Οι εγγραφές ανήλθαν σε 1.108, ενώ το 2017 και το 2018 ήταν 1.068. Στον αντίποδα, οι διαγραφές το 2019 ήταν 743, στα ίδια επίπεδα με του 2018, ενώ το 2017, ήταν 830.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι Ατομικές, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες, σε ποσοστό 17%, οι Α.Ε. σε 5%, ενώ οι ΙΚΕ σε ποσοστό 4% και οι Ε.Π.Ε 3%.
-Στις Ατομικές: πολυπληθέστερος είναι ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ακολουθεί ο κλάδος των αυτοκινήτων και οι υδραυλικοί.
-Στις Α.Ε. ο κλάδος γραφικών τεχνών, του επίπλου και του γυναικείου ενδύματος.
-Στις Ε.Π.Ε: ο κλάδος γραφικών τεχνών, ο κλάδος αυτοκινήτου και του γυναικείου ενδύματος.
-Στις Ι.Κ.Ε: ο κλάδος Ηλεκτρολόγων, ο κλάδος των αυτοκινήτων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκά)
-Στις Ε.Ε: η αρτοποιία, ο κλάδος των αυτοκινήτων και τα κομμωτήρια.
-Στις Ο.Ε: ο κλάδος αυτοκινήτου, η αρτοποιία και τα ξυλουργεία.
Νέες τεχνολογίες και e- Επιμελητήριο
Για τον Πρόεδρο του Β.Ε.Α. η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και η ελάφρυνση των επιχειρηματιών από τα διοικητικά βάρη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Για το λόγο αυτό το επιμελητήριο αποκτά και ψηφιακή υπόσταση, επιτρέποντας στους λογιστές να κάνουν, μέσω της ηλεκτρονικής οδού, γρήγορα και αποτελεσματικά, όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραβάνης, προσεχώς θα λανσαριστούν και οι αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.
Μέσω του «e-chamber», παρέχεται ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών του Μητρώου του Επιμελητηρίου, άμεσα, αυτόματα, αξιόπιστα. Ο επιχειρηματίας με ένα «κλικ» θα μπορεί από την έδρα της επιχείρησής του:
– Να ζητά και να λαμβάνει ηλεκτρονικά, τα πιστοποιητικά εγγραφής, διαγραφής, ιστορικότητας μέλους, ψηφιακά υπογεγραμμένα, με ισχύ σε κάθε δημόσια Αρχή,
– Να ενημερώνεται για τις συνδρομές του, να πληρώνει αυτοματοποιημένα και να λαμβάνει απόδειξη
– Να τροποποιεί ο ίδιος στοιχεία επικοινωνίας του
– Να ενημερώνεται προσωπικά, με e-mail, από τις υπηρεσίες του Β.Ε.Α.
– Άμεσα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί, η ηλεκτρονική προεγγραφή και εγγραφή και για τα φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις).
Ο κ. Ραβάνης, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, το πάγιο αίτημα για σύσταση Ατομικών Επιχειρήσεων μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας της ηλεκτρονικής ΥμΣ (ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης) τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης της συγκεκριμένης διαδικασίας σύστασης επιχειρήσεων καθώς είναι αδιαμφισβήτητα αναπτυξιακό εργαλείο.
“Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει άλλο ΑΦΜ για ατομικές επιχειρήσεις και άλλο για φυσικά πρόσωπα, διότι έχει δημιουργηθεί μια σύγχιση στην αγορά” δήλωσε ο κ. Ραβάνης.
Ο φόβος για το κλείσιμο επιχειρήσεων και η περίπτωση του Δήμου Αλίμου
Αναφερόμενος στα πολεοδομικά σχέδια διαφόρων Δήμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Ραβάνης, τόνισε ότι η εφαρμογή τέτοιου είδους αποφάσεων νομοτελειακά θα αναγκάσει υγιείς επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλίμου, προτάθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου η οποία μπορεί να καταλήξει σε απομάκρυνση από την περιοχή, διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως συνεργεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ, κ.λπ.
“Εξετάζουμε στενά την περίπτωση του Δήμου Αλίμου για πιθανή απομάκρυνση εκατοντάδων επιχειρήσεων – μελών του Β.Ε.Α – από την περιοχή, ενέργεια που απειλεί την ίδια την επιβίωσή τους. Εάν υλοποιηθούν τα σχέδιά του, εκτιμώ ότι περί τις 250-300 επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο”.
Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την αύξηση 3% της κατανάλωσης τόνισε ότι αυτή
διοχετεύτηκε στις μεγάλες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκεί το Β.Ε.Α. για τη δημιουργία σήματος ελληνικού προϊόντος, το οποίο θα λειτουργεί ως σήμα προέλευσης, ενώ αποκάλυψε ότι στη στρατηγική του Β.Ε.Α. περιλαμβάνεται η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για το στήσιμο ενός κοινού περιπτέρου στην ΔΕΘ, μεταξύ παλιών και νέων επιχειρήσεων.