Το μήνυμα της Google και της IBM για όσους φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη
- 08/03/2017, 19:00
- SHARE
Οι τεχνολογικές εταιρείες απαντούν για τις νέες τάσεις στις σύγχρονες εταιρείες και την απειλή των θέσεων εργασίας.
της Μισέλ Το
Σε μια εποχή ωρίμανσης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, πώς διαμορφώνεται το μέλλον της σύγχρονης εταιρείας; Τα ρομπότ θα μας βοηθήσουν άραγε να κάνουμε τις δουλειές μας καλύτερα, ή αντίθετα θα τις πλήξουν; Η δυναμική αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διαλόγου σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, με φωνές όπως εκείνες του Μπιλ Γκέιτς και του Στίβεν Χόκινγκ να εκφράζουν προβληματισμό.
Όμως, στη διεθνή σύνοδο Most Powerful Women του Fortune που διεξήχθη πρόσφατα στο Χονγκ Κονγκ, οι ηγέτες δύο από τους ισχυρότερους τεχνολογικούς γίγαντες στον κόσμο έσπευσαν να καταρρίψουν αυτές τις ανησυχίες. Όπως υποστήριξαν, η τεχνητή νοημοσύνη σκοπό έχει να βοηθήσει το εργατικό δυναμικό, και όχι να κάνει τη ζωή του δύσκολη.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι νέο για μας» είπε η Βανίτα Ναραγιανάν, πρόεδρος της IBM Ινδίας, «αλλά η τεχνολογία πάντα προηγείται της πολιτικής». Η ίδια τόνισε ότι το δίλημμα δεν είναι μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, καθώς πολλές εταιρείες, ιδιαίτερα εκείνες που είναι προσανατολισμένες προς τις υπηρεσίες, επωφελούνται από την τεχνολογία αυτή.
Η Ναραγιανάν επικαλέστηκε το παράδειγμα μιας τράπεζας στη Βραζιλία που έχει 50 διαφορετικά προϊόντα. «Η μέση τηλεφωνική αντιπρόσωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί 50 προϊόντα. Και άρα, χρησιμοποιούν τον Watson στο τηλεφωνικό κέντρο τους – όχι για να υποκατασταθεί η τηλεφωνική αντιπρόσωπος αλλά για να βοηθηθεί ως προς την κατανόηση των διαφόρων προϊόντων, και άρα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα τον πελάτη» σημείωσε.
Την ίδια θέση εξέφρασε και η Λεονί Βαλεντάιν, γενική διευθύντρια πωλήσεων στη Google Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των τηλεφωνητριών σε τηλεφωνικά κέντρα. «Όταν ρωτάς τους πελάτες σου ως προς το πού θα ήθελαν να εστιάσει το προσωπικό ενός τηλεφωνικού κέντρου, δεν αναφέρονται σε ζητήματα επίλυσης προβλημάτων, πιστωτικά ζητήματα, ή ζητήματα χρέωσης, σωστά; Αυτό που σου λένε είναι ‘βοηθήστε με, συμβουλέψτε με, στείλτε με στο ταξίδι που θέλω να πάω’».
Χάρη στη νέα τεχνολογία, «έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε τους εργαζομένους σε καθήκοντα υψηλής αξίας, όπου χρειάζεται κρίση βάσει αξιών και λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Και όλο αυτό επιστρέφει ως εξυπηρέτηση στον πελάτη».
Πηγή: fortune.com