To «Μονακό-gate» του ιδιοκτήτη του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
- 07/10/2017, 14:30
- SHARE
Tο «σκοτεινό παρελθόν» του, οι επενδύσεις στο Μονακό, οι καταγγελίες για διαφθορά και ο ρόλος της «τσαρίνας», Υβ Μπουβιέ.
Να εγκαταλείψει το πριγκιπάτο ζήτησε το Μονακό από τον Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, καθώς κατηγορείται ότι εξαγόρασε τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο πρώτος συνελήφθη και αντικαταστάθηκε, ενώ ο δεύτερος απομακρύνθηκε των καθηκόντων του και επέστρεψε στην Γαλλία, την ίδια στιγμή που Liberation και Le Monde «αποθεώνουν», τρόπον τινά, τον πρίγκιπα Αλβέρτο.
Ο τελευταίος έκανε μια «σιβυλλική» δήλωση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. «Καμία ατασθαλία δεν θα γίνει ανεκτή» είπε, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στον Ριμπολόβλεφ, ότι είναι πλέον ανεπιθύμητος στο πριγκιπάτο -κάτι που ο ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού κατάλαβε, όταν σε μια ημέρα ο πρίγκιπας, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Μονακό σταμάτησαν να απαντούν στις κλήσεις του.
Ο γαλλικός τύπος κάνει λόγο για το «Μονακό-gate» του μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του Σκορπιού. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης του Μονακό, ενώ ο Ριμπολόβλεφ εγκατέλειψε το πριγκιπάτο και ζει πλέον στο Σαν Φρανσίσκο.
Ακόμη και το γαλλικό περιοδικό Paris Match, το οποίο έκανε διθυραμβικά αφιερώματα στον Ρώσο ολιγάρχη επί σειρά ετών, σε άρθρο-αφιέρωμα τον σφάζει κυριολεκτικά, αποκαλύπτοντας ένα μέρος από το «σκοτεινό παρελθόν» του, όπως γράφει και περιγράφει γλαφυρά το «Μονακό-gate»:
«Το χαβιάρι ξεχειλίζει πάνω σε ένα κομμάτι πάγου, καθαρό σαν κρύσταλλο. Στις 12 Φεβρουαρίου 2015, στο Gstaad, περίπου 12 άτομα περιστοιχίζουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, τον κοσμηματοπώλη Fawaz Gruosi, ειδικό στα πολύ μεγάλα διαμάντια. Ανάμεσά τους ο ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, μαζί με την απαραίτητη δικηγόρο του, την αναπόφευκτη Tetiana Bersheda, την επονομαζόμενη και «τσαρίνα». Ωστόσο δύο καλεσμένοι διακρίνονται ανάμεσά τους: ο διοικητής της τράπεζας HSBC του Μονακό και ο Philippe Narmino, ο υπουργός Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου. Η παρουσία τους δεν είναι τυχαία. Όλο το βράδυ, ο ολιγάρχης, η τσαρίνα, ο τραπεζίτης και ο υπουργός συζητούν απομονωμένοι σε μια γωνία. Αυτή η συνάντηση είναι το σημείο έναρξης μιας τεράστιας περιπέτειας η οποία αναστάτωσε το Μονακό και κατέληξε στην παραίτηση δύο αξιωματούχων του», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αγόρασε την ομάδα AS Monaco και την αναδιοργάνωσε σε σημείο που κατόρθωσε να κερδίσει το γαλλικό πρωτάθλημα. Επίσης αγόρασε στην τιμή των 280 εκατομμυρίων ευρώ το ωραιότερο διαμέρισμα του πριγκιπάτου, μια μεζονέτα 1.600 τ.μ. στην κορυφή του κτιρίου Belle Epoque. Εγκατέστησε στο πάνω πάτωμα μια αίθουσα αγορών χρηματιστηρίου, συνδεδεμένη απευθείας με την Τράπεζα HSBC, καθώς και τα γραφεία της επιχείρησής του.
Στο Μονακό, ο Ριμπολόβλεφ επένδυσε σε εμπορικές εταιρείες, έγινε μέλος του Yacht Club και έδεσε στο λιμάνι το γιοτ του «My Anna» (85 εκατ. ευρώ). Υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρος απέναντι στην πριγκιπική οικογένεια του Μονακό και το διατυμπάνισε στα ΜΜΕ… Αλλά δεν κατόρθωσε ποτέ να πάρει το πολύτιμο διαβατήριο του Μονακό, το οποίο κυνηγούσε από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε εκεί -έμεινε με την κάρτα διαμονής.
Η περιουσία του Ρώσου ολιγάρχη προέρχεται από την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Μετά τις σπουδές ιατρικής και ένα πτυχίο καρδιολογίας, στράφηκε στις πιο επικερδείς δραστηριότητες των επιχειρήσεων.
Τα μυστικά του Ντμίτρι
Εκτός από τον ίδιο τον Ριμπολόβλεφ, κομβικό ρόλο στο Monaco-gate, σύμφωνα με το Paris Match, φέρεται να έχει διαδραματίσει η δικηγόρος και εξ απορρήτων σύμβουλός του, Τατιάνα Μπέρσεντα.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, όλα άρχισαν με την περίφημη διαμάχη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου με τον έμπορο τέχνης Υβ Μπουβιέ, που του προμήθευε έργα τέχνης για την προσωπική του συλλογή.
Ο Μπουβιέ πηγαίνει στις 25 Φεβρουαρίου του 2015 σε προκαθορισμένο ραντεβού στο ρετιρέ του Ριμπολόβλεφ, νομίζοντας ότι θα συζητήσουν για την αγορά ενός πίνακα του Μαρκ Ρόθκο. Κατά την ώρα της συζήτησης, εννέα αστυνομικοί μπαίνουν στο ρετιρέ και συλλαμβάνουν τον έκπληκτο Μπουβιέ, υπό το απαθές βλέμμα του ολιγάρχη. Ο Ελβετός οδηγείται στο τμήμα, όπου του ανακοινώνεται ότι κατηγορείται από τον πελάτη για «απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Θα μείνει τρεις μέρες υπό κράτηση μέχρι να καταβάλει την υπέρογκη εγγύηση των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, για να αφεθεί ελεύθερος.
Στην υπόθεση θα εμπλακεί από τον Ριμπολόβλεφ και η Ελβετίδα υπήκοος με βουλγαρική καταγωγή Τάνια Ράπο, στενότατη φίλη του Ρώσου, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος Μονακό και νονά της μίας από τις δύο κόρες του.Συλλαμβάνεται και αυτή την ίδια ημέρα με τον έμπορο τέχνης, κατηγορούμενη ότι συνεργάστηκε μαζί του για να ξεπλύνει τα χρήματα από τις συναλλαγές του.
Κρατείται τέσσερις ημέρες, εξηγεί ότι έπαιρνε ένα ποσοστό τη τάξης του 6% από τον Μπουβιέ νόμιμα, το οποίο είχε καταθέσει με έμβασμα στην τράπεζα HSBC του Μονακό, μαζί με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
Η τράπεζα, που αρχικά είχε αρνηθεί τα περί εμβάσματος, ειδοποιεί ότι είχε κάνει λάθος, όμως η Ράπο σοκάρεται, όταν οι αστυνομικοί την βάζουν να ακούσει μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχε με τον Ριμπολόβλεφ και την Μπέρσεντα κατά την διάρκεια ενός δείπνου.
Περνάει στην αντεπίθεση, καταθέτοντας μήνυση κατά των δύο, αλλά και κατά της HSBC, για προσβολή της ιδιωτικής ζωής και αυτή η μήνυση θα ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης γύρω από τα μυστικά του ολιγάρχη.