Το μόνο που χρειάζονται οι boomers για να αισθάνονται «πλούσιοι» είναι η οικονομική ασφάλεια

Το μόνο που χρειάζονται οι boomers για να αισθάνονται «πλούσιοι» είναι η οικονομική ασφάλεια
workplace Photo: pixabay.com
Ο πήχης είναι πολύ υψηλότερος για τη Gen Z.

Τι συνιστά μια καλή ζωή; Για κάποιους είναι να έχουν απεριόριστο χρόνο με τους αγαπημένους τους. Για άλλους, είναι η αγορά ενός δεύτερου σπιτιού ή οι πολυτελείς διακοπές. Για άλλους πάλι, είναι απλά να μπορείς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου αντί να βασίζεσαι στους γονείς σου.

Αλλά οι διαφορετικές γενιές έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες για το τι πραγματικά σημαίνει πλούτος, σύμφωνα με έρευνα της U.S. Bank με τη συμμετοχή 3.000 ενεργών επενδυτών (και 1.000 επίδοξων), η οποία εστίασε στην παλαιότερη και τη νεότερη ηλικιακή ομάδα ενηλίκων για να συγκρίνει τις προτεραιότητες και τις στάσεις τους ως προς την οικοδόμηση πλούτου. Και διαπίστωσε ότι οι boomers έχουν σε μεγάλο βαθμό έναν και μοναδικό ορισμό του πλούτου, αλλά αυτό δεν ισχύει ακριβώς για τη Gen Z.

Στην έρευνα ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν έως και τρεις επιλογές για το πώς ορίζουν τον «πλούτο». Η συντριπτική πλειονότητα των baby boomers (61%) συμφώνησε ότι σημαίνει απλώς οικονομική ασφάλεια. Η δεύτερη πιο κοινή τους απάντηση ήταν «να έχω καλή υγεία» (33%), ακολουθούμενη από το «να μπορώ να αγοράζω ό,τι θέλω, όχι μόνο ό,τι χρειάζομαι» (28%).

Αλλά η απλή ασφάλεια δεν είναι αρκετή για τη Gen Z, η οποία είναι πιο διχασμένη ως προς το τι σημαίνει «πλούτος». Το 38% τον όρισε ως «καλύτερη ποιότητα ζωής». Η οικονομική ασφάλεια ήρθε στη δεύτερη θέση (36%), ακολουθούμενη από το «να ζω τη ζωή μου όπως θέλω» (28%).

Βέβαια, το τι ορίζεται ως «καλύτερη ποιότητα» διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όμως, σε όλους τους τομείς, τα πράγματα είναι δυσκολότερα για τις νεότερες γενιές, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν πλούτο εν μέσω πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και ανησυχιών για την ύφεση, έγραψε στην έκθεση ο Gunjan Kedia, αντιπρόεδρος του τμήματος πλούτου και εταιρικής τραπεζικής της U.S. Bank. Στις ΗΠΑ το κόστος των διδάκτρων των κολεγίων έχει αυξηθεί κατά 169% από το 1980, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 540% και ο μέσος δανειολήπτης φοιτητικών δανείων έχει χρέος 37.000 δολάρια, επισήμανε η ίδια.

Εν μέσω αυτών των μακροοικονομικών δυνάμεων, οι νέοι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους άλλους -και να συσσωρεύουν χρέος για να συμβαδίσουν με τους πιο δαπανηρούς φίλους τους. Μόνο το 6% των επενδυτών της Gen Z δήλωσαν στην U.S. Bank ότι δεν συγκρίνουν τον πλούτο και τους επενδυτικούς τους στόχους με εκείνους κάποιου άλλου (το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 40% για τους πιο σίγουρους για τον εαυτό τους boomers). Οι Gen Zers είναι επίσης πιο πιθανό να συγκρίνουν τα οικονομικά τους με τα οικονομικά των γονιών τους, των φίλων τους, ακόμα και αγνώστων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών τείνουν να ορίζουν τον πλούτο παρατηρώντας τα οικονομικά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του κύκλου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: