Τελικά δεν είναι εξαίρεση ότι η Google ακούει ό,τι λέμε, αλλά κανόνας
- 16/07/2019, 13:25
- SHARE
του Xavier Harding
Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι εργαζόμενοι της Google ακούνε αρχεία ήχου που προέρχονται από χρήστες του φωνητικού βοηθού της εταιρείας προστίθεται σε ένα ιστορικό συλλογής δεδομένων από τη Google που οι χρήστες και οι υποστηρικτές της ιδιωτικότητας θεωρούν υπερβολική και καταχρηστική.
Για παράδειγμα, το 2010 διαπιστώθηκε ότι τα οχήματα που είχαν βγει στους δρόμους για τη λήψη φωτογραφιών για τη δημιουργία του Google Map είχαν πρόσβαση σε ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi και συγκέντρωναν μη κρυπτογραφημένα δεδομένα για πολλά χρόνια σε πολλές χώρες. Η Google είπε ότι η συλλογή αυτών των δεδομένων γινόταν κατά λάθος. Είπε επίσης ότι η είσοδος σε μη κρυπτογραφημένα δίκτυα Wi-Fi δεν είναι παράνομη, παρομοιάζοντας την πράξη αυτή με την ακρόαση δημόσιων ραδιοφωνικών σταθμών στα FM. Το 2013, η εταιρεία έχασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις όποιες ζημίες.
Επίσης, η Google συνελήφθη να παρακολουθεί την τοποθεσία των χρηστών του Android το 2017, ακόμη και αν οι χρήστες απενεργοποιούσαν τις υπηρεσίες τοποθεσίας στη συσκευή τους. Τα smartphone με εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα της Google συνέλεγαν τη διεύθυνση των κοντινών πύργων κυψελών και μετέδιδαν την πληροφορία αυτή πίσω στη Google.
Πιο πρόσφατα, το 2018, το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google κατηγορήθηκε ότι ανάγκαζε τους χρήστες να συνδέονται με τον λογαριασμό τους. Στην έκδοση 69 του Chrome, οι χρήστες που συνδέονταν σε έναν ιστότοπο της Google έβλεπαν αυτόν τον λογαριασμό συνδεμένο στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού – που σημαίνει ότι οι συνήθειες περιήγησης ενός χρήστη προσαρτούνταν στο Chrome.
Οι προηγούμενες εκδόσεις του Chrome διέθεταν μια συγκεκριμένη ενότητα σύνδεσης για χρήστες που επιθυμούσαν να συνδεθούν, αλλά εκείνη η έκδοση συσχέτιζε αυτόματα τα προφίλ των χρηστών με τις δραστηριότητες περιήγησής τους. Η Google επανήλθε στον προηγούμενο τρόπο συσχέτισης λογαριασμού ύστερα από αντιδράσεις των χρηστών.
Με το πέρασμα των χρόνων, η συνολική συμπεριφορά της Google στρέφεται προς το δόγμα «πρώτα συλλογή δεδομένων, μετά …υποβολή ερωτήσεων». Με τα προϊόντα φωνητικού βοηθού της Google, αυτή η στάση αντανακλάται στο γεγονός ότι η εταιρεία εξετάζει ήχο που οι χρήστες αναμένουν εύλογα ότι θα συλλεχθεί, αλλά και ήχο που η Google έχει πει ότι δεν συλλέγει.