Το να ξυπνάτε στις 5 το πρωί κάθε μέρα θα μπορούσε ίσως να βελτιώσει τη ζωή σας

Το να ξυπνάτε στις 5 το πρωί κάθε μέρα θα μπορούσε ίσως να βελτιώσει τη ζωή σας
Photo: pixabay.com
Μπορείτε να «επιβραδύνετε» το πρωινό σας χωρίς να ξυπνάτε πολύ νωρίς.

Της Alexa Mikhail

Το πολύ πρωινό ξύπνημα έχει ήδη γίνει μια τάση του TikTok, επινοώντας το «πέντε-εννιά πριν από το εννιά-πέντε». Tα βίντεο απεικονίζουν ένα πρωινό μοτίβο αυτο-επιβεβαιώσεων, ασκήσεων και προγραμματισμού της εργάσιμης ημέρας. Όλο αυτό μπορεί να κάνει τον υπόλοιπο κόσμο να νιώθουν τεμπέληδες.

«Η πίεση να γίνεις πρωινός …τύπος είναι αρκετά έντονη», λέει η Samantha Snowden, καθηγήτρια ενσυνειδητότητας στο Headspace, τη δημοφιλή εφαρμογή διαλογισμού.

Άραγε, το ξύπνημα στις 5 το πρωί θα κάνει τη διαφορά στη μέρα σας; Κάποιοι ειδικοί λένε ναι.

Για αρχή, το να ξυπνάς νωρίτερα μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση, λέει η Snowden, επειδή μπορεί να μοιάζει με επίτευγμα. Και είναι θετικό να μην αισθάνεστε συνεχώς ότι βιάζεστε – ένα αίσθημα που αυξάνει τα επίπεδα άγχους και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία.

«Είναι σαν να νιώθεις πάντα ότι είσαι πίσω σε έναν αγώνα που δεν μπορείς να κερδίσεις, κάτι που δεν είναι χρήσιμο ως προς το κίνητρο», λέει η Δρ. Nikole Benders-Hadi, μια ψυχίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιατρική διευθύντρια συμπεριφορικής υγείας στο Included Health.

Η επιβράδυνση βοηθά το νευρικό μας σύστημα να απομακρύνει την πίεση και να ρυθμίζει τις σκέψεις μας, λέει η Snowden. Και αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επιπλέον πρωινές ώρες για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας με τρόπο που να σας ηρεμεί, αυτό μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο εξαντλημένοι μέχρι το τέλος της ημέρας.

Εάν σκέφτεστε να ξυπνήσετε πριν από την ανατολή του ήλιου, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής…

Μην θυσιάζετε τον ύπνο

Η επιλογή του πολύ πρωινού ξυπνήματος δεν θα πρέπει να βαρύνει τον ύπνο. Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη, και να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις.

«Ο καθένας έχει διαφορετικό είδος εργασίας με διαφορετικά είδη απαιτήσεων και η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει πολλές προκλήσεις, όσον αφορά τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ικανότητά μας να εστιάζουμε», λέει η Snowden.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων δεν λαμβάνουν το συνιστώμενο ελάχιστο των επτά ωρών ύπνου τη νύχτα που συνιστούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η προτεραιότητα στον ύπνο σημαίνει να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, να περιορίσετε τις οθόνες πριν τον ύπνο, και να μην καταναλώνετε αλκοόλ ή καφεΐνη τα βράδια.

«Αν το να ξυπνάτε στις 5 το πρωί κάθε πρωί σας εμποδίζει από το να κοιμάστε αρκετά, μην το κάνετε», λέει η Benders-Hadi.

Μπορείτε να «επιβραδύνετε» το πρωινό σας χωρίς να ξυπνάτε πολύ νωρίς

Το να ξυπνάς νωρίς βοηθάει στη μείωση αυτού του άβολου αισθήματος βιασύνης. Αλλά η Benders-Hadi λέει ότι υπάρχουν εναλλακτικά, πιο σταδιακά βήματα που μπορούν να ενσταλάξουν αυτή την αίσθηση βραδύτητας χωρίς να θυσιάζουν τον ύπνο.

Ένας τρόπος είναι μέσω του περιορισμού του αριθμού των πραγμάτων που πρέπει να αποφασίσετε το πρωί μιας κουραστικής ημέρας, όταν τα επίπεδα άγχους σας τείνουν να κορυφωθούν.

«Σκεφτείτε να αναδιοργανώσετε την πρωινή σας ρουτίνα, ώστε να έχετε λιγότερα να κάνετε. Βγάλτε τα ρούχα που σκοπεύετε να φορέσετε από το προηγούμενο βράδυ», λέει η Benders-Hadi. «Προετοιμάστε το πρωινό και το μεσημεριανό σας γεύμα νωρίτερα και κάντε το ίδιο για κάθε μέλος της οικογένειας που μπορεί να φροντίζετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com