Το NATO δίνει στρατιωτική ενίσχυση 40 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για το 2025

Το NATO δίνει στρατιωτική ενίσχυση 40 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για το 2025
epa09780589 NATO Secretary General Jens Stoltenberg addresses a press conference after an extraordinary meeting of the North Atlantic Council (NAC) following Russia's aggression against Ukraine, in Brussels, Belgium, 24 February 2022. NATO Secretary General Stoltenberg said that he 'strongly condemned Russia's reckless and unprovoked attack on Ukraine,' which puts at risk countless civilian lives. Russian troops launched a major military operation on Ukraine on 24 February, after weeks of intense diplomacy and the imposition of Western sanctions on Russia aimed at preventing an armed conflict in Ukraine. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι χώρες του NATO κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή 40 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για το 2025, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο Reuters την Τετάρτη.

Η εξέλιξη έρχεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο απερχόμενος επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία στο ίδιο επίπεδο όπως και τα χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αθροίζοντας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ τα κράτη μέλη δεν υποστήριξαν το αρχικό αίτημα του Στόλτενμπεργκ για μια τέτοια πολυετή δέσμευση, το σύμφωνο περιλαμβάνει διάταξη για την επανεκτίμηση των συμμαχικών συνεισφορών σε μελλοντικές συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Οι σύμμαχοι αποφάσισαν επίσης να υπάρξουν δύο εκθέσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για να διαπιστωθεί ποια χώρα προμηθεύει τι στην Ουκρανία, δήλωσε ο διπλωμάτης, για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά την κατανομή των βαρών στη συμμαχία.

Τα κράτη μέλη «θα επιδιώξουν να ανταποκριθούν στην υπόσχεση αυτή μέσω αναλογικών συνεισφορών», αναφέρεται στη συμφωνία.

Τον Ιούνιο, οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, αναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαδικασία καθώς ο σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν ομοϊδεάτες τους στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, σχηματίζοντας μια ομάδα εθνών που αριθμεί τώρα περίπου 50, η οποία συνεδριάζει τακτικά για να αντιστοιχίσει τα αιτήματα του Κιέβου για όπλα με τις υποσχέσεις των δωρητών.

Αυτή η λεγόμενη ομάδα του Ράμσταϊν θα συνεχίσει να υπάρχει ως πολιτικό φόρουμ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το στρατιωτικό επίπεδο εργασίας που βρίσκεται πιο κάτω και συντονίζει τις παραδόσεις όπλων και την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com