Το ΝΑΤΟ εξετάζει μέτρα αποφυγής πυρηνικής σύγκρουσης
- 12/04/2024, 12:00
- SHARE
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να νεκραναστήσουν τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, που βοήθησαν και τις δύο χώρες να αποφύγουν την πυρηνική σύγκρουση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε προ ολίγων ημερών ανώτατος Αμερικανός στρατηγός στην Ευρώπη.
«Μπορούσαμε να διαβάσουμε ο ένας τα σήματα του άλλου. Ξέραμε πώς να στέλνουμε σήματα ο ένας στον άλλο… Σχεδόν όλα αυτά έχουν χαθεί τώρα», είπε τη Δευτέρα ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν με αφορμή την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, ο Καβόλι ήταν αποκαλυπτικός για τις συμμαχικές πρωτοβουλίες που μαρτυρούν αυξημένη ετοιμότητα απέναντι στη Ρωσία. Ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που είναι διαθέσιμα στον ίδιο σε περίπτωση κρίσης αυξήθηκε κατά… 700% πέρυσι, είπε.
Αλλά ο μετασχηματισμός της πολεμικής ετοιμότητας δεν φαίνεται να έχει αντιστοιχιστεί σε στρατηγικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν θα παρεξηγήσουν η μία τις προθέσεις της άλλης, αναφέρει το Stars & Stripes, επίσημο μέσο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η προκλητική ρητορική του Κρεμλίνου έχει γίνει σχεδόν ρουτίνα, υιοθετώντας σαφώς υψηλότερους τόνους σε σύγκριση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Καβόλι, που μιλά άπταιστα ρωσικά, είπε ότι γίνονται προσπάθειες στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ ώστε να επικαιροποιηθούν ορισμένες από τις παλιές πρακτικές, με όρους της σύγχρονης εποχής. Υπάρχουν όμως επιπλοκές.
«Πρώτα απ’ όλα, προσπαθούμε να τις αποκαταστήσουμε κατά τη διάρκεια ενός θερμού πολέμου», που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, είπε. Και, σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, η μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας την καθιστά παράγοντα διαχείρισης της κλιμάκωσης, πρόσθεσε.
«Δεν καθορίζουν το ζήτημά μας πλέον μόνο δύο κύρια μέρη», είπε ο Καβόλι. «Υπάρχει και η Κίνα στο βάθος. Είναι πολύ σημαντικό ερώτημα το πώς όλα αυτά θα αλληλεπιδράσουν σε τριμερή βάση».
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε, υπήρχε ένα «καλοδουλεμένο και αμοιβαία κατανοητό λεξιλόγιο» μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης.
«Ξέραμε πώς να επικοινωνούμε προφορικά και μη, δείχνοντας τις προθέσεις μας με τρόπο που έδινε προβλεψιμότητα και κατανόηση στην άλλη πλευρά», είπε ο Καβόλι. «Ήταν ένα από τα κύρια πράγματα που χρησιμοποιήσαμε για να διαχειριστούμε την κλιμάκωση και να επιτύχουμε αποτροπή χωρίς σημαντικό κίνδυνο».
Άλλοι αποτελεσματικοί παράγοντες από το παρελθόν ήταν διάφορες συνθήκες για τα πυρηνικά, συμφωνίες και επιτόπιες επιθεωρήσεις που βοήθησαν να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας, είπε.
«Έχουμε ξεφύγει από τη συνήθεια να χρησιμοποιούμε αυτούς τους μηχανισμούς για να δίνουμε σήμα. Συλλογικά έχουμε απομακρυνθεί από πολλές ρυθμίσεις και συνθήκες που μας έδιναν προηγουμένως αυτή τη δυνατότητα».
Οποιαδήποτε ώθηση για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επικοινωνούν με τη Μόσχα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της συμμαχίας να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα προς τη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις επικρίσεις του σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των νατοϊκών δυνάμεων που τοποθετούνται, για παράδειγμα, στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, κάνοντας λόγο για απειλή.
Οι Σύμμαχοι υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι πρόκειται για κινήσεις αμυντικές, που προέκυψαν ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία. «Πώς θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά, αποκαθιστώντας τη συλλογική μας αμυντική ικανότητα, χωρίς να είμαστε απειλητικοί και χωρίς το ρίσκο να προκύψει αποτέλεσμα που δεν θέλουμε;» ρώτησε ο Καβόλι.
«Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να περιγράψουμε ανοιχτά τον εαυτό μας ως αυτό που είμαστε -μια αμυντική συμμαχία».