Το νέο διάταγμα Πούτιν που… τρομάζει τους επενδυτές της Δύσης
- 16/11/2023, 11:17
- SHARE
Οι δυτικοί επενδυτές σε ρωσικές εταιρείες προετοιμάζονται για ένα νέο προεδρικό διάταγμα που εξετάζεται στη Μόσχα και το οποίο φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους αναγκάσει να πουλήσουν τις μετοχές τους στη ρωσική κυβέρνηση με μεγάλες εκπτώσεις.
Το δυνητικό διάταγμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ένα «σούπερ δικαίωμα προτίμησης» για την αγορά μετοχών στρατηγικών εταιρειών από ξένους μετόχους, σηματοδοτεί το τελευταίο πλήγμα για τους επενδυτές που κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία άξιζαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία προσπαθεί να μειώσει την ξένη ιδιοκτησία και επιρροή στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία, προκαλώντας σαρωτικές δυτικές κυρώσεις.
Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν την ακύρωση ειδικών επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να αυξήσουν τη ροή διεθνών κεφαλαίων σε ρωσικές εταιρείες και την παράκαμψη των παγκόσμιων τραπεζών στην εποπτεία αυτών των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες για ορισμένους επενδυτές και να εξαφανιστούν ορισμένες μετοχές που κατείχαν.
Ο Ιβάν Τσεμπέσκοφ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τροποποιήσεις σε προεδρικό διάταγμα και ότι οι πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να δώσουν στη ρωσική κυβέρνηση ένα «σούπερ δικαίωμα προτίμησης» για την αγορά μετοχών στρατηγικών εταιρειών από αποχωρούντες ξένους.
«Αυτό το σούπερ δικαίωμα προτίμησης θα λειτουργήσει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με συγκεκριμένες εταιρείες», δήλωσε ο Τσεμπέσκοφ στο περιθώριο ενός χρηματοπιστωτικού φόρουμ στη Μόσχα στις 14 Νοεμβρίου. «Ο ακριβής κατάλογος δεν έχει ακόμη εγκριθεί».
«Η ιδέα ήταν ότι αυτό αφορά μόνο στις στρατηγικές εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει ήδη μερίδιο», δήλωσε ο Τσεμπέσκοφ. «Δηλαδή, πρόκειται για έναν μάλλον στενό κατάλογο εταιρειών». Ο Τσεμπέσκοφ δήλωσε ότι το διάταγμα είναι απίθανο να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους.
Η έλλειψη σαφήνειας και το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζουν τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των κανονιστικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις.
Καθώς και όταν περάσει ένα τέτοιο διάταγμα, οι επενδυτές από χώρες που θεωρούνται εχθρικές προς τη Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για να ανακτήσουν την αξία των ρωσικών συμμετοχών τους, δήλωσαν στο Reuters πέντε διεθνείς σύμβουλοι επενδύσεων.