To νέο δόγμα της Γερμανίας απέναντι στις ΗΠΑ | Fortunegreece.com

To νέο δόγμα της Γερμανίας απέναντι στις ΗΠΑ

To νέο δόγμα της Γερμανίας απέναντι στις ΗΠΑ

Μία σειρά διπλωματικών και εμπορικών ενεργειών συνθέτουν τη νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική που επιθυμεί να εφαρμόσει η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας σε άρθρο του, που φιλοξενεί σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, δίνει για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μια νέα στρατηγική έναντι των ΗΠΑ.

Ο Μάας υποστηρίζει μια «ισορροπημένη εταιρική σχέση» με τις ΗΠΑ, με την οποία «δημιουργούμε ένα αντίβαρο, όταν δεν τηρούνται οι κόκκινες γραμμές», όπως αναφέρει. Ο Mάας θέλει να αντικρούσει κυρίως την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται παράνομη από το Βερολίνο. Το θέμα είναι η προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, κατά τον Mάας, σε συνεργασία με τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σημαίνει «τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από τις ΗΠΑ συστήματος πληρωμών, ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και ενός συστήματος Swift». Ο πολιτικός του SPD ζητά ακόμα την επιβολή ψηφιακού φόρου στους αμερικανικούς διαδικτυακούς ομίλους. Ταυτόχρονα, δεσμεύεται για αύξηση των αμυντικών δαπανών, με στόχο μια Ευρωπαϊκή Ένωση ασφάλειας και άμυνας.

Το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεξεργάζεται μια στρατηγική για τις ΗΠΑ αποτελεί καινοτομία, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε αμφισβήτηση της φιλίας με την Αμερική, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες χειραφέτησης της Ευρώπης πιθανόν να είναι πρόωρες. «Παραμένει προς το συμφέρον των ΗΠΑ η συνεργασία με την Ευρώπη και την Ασία», τονίζει η Κάρεν Ντόνφριντ, επικεφαλής του German Marshall Fund.

Τρία βασικά συστατικά της στρατηγικής έναντι των ΗΠΑ

Σε άρθρο της εφημερίδας εξάλλου, καταγράφονται τα τρία βασικά συστατικά της «Στρατηγικής έναντι των ΗΠΑ του γερμανικού ΥΠΕΞ».

Σύμφωνα με την Handelsblatt η στρατηγική αποτελείται από τρία συστατικά στοιχεία:

1. Το πρώτο είναι η γερμανική δέσμευση ανάληψης μεγαλύτερης ευθύνης στην εξωτερική πολιτική. Μέχρι στιγμής, η φήμη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας είναι αυτή ενός ‘free rider’ στην παγκόσμια ιστορία. Στο μέλλον, επιθυμεί να δαπανήσει περισσότερα για την κοινή ασφάλεια.

2. Το δεύτερο σημείο της στρατηγικής αφορά την ενίσχυση της ικανότητας δράσης της ΕΕ. Για την προώθηση των συμφερόντων του, το γερμανικό ΥΠΕΞ επιδιώκει στενή συνεργασία με τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, η Γερμανία θέλει να συνάψει μια «Πολυμερή Συμμαχία», με εταίρους όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Μαζί με τις χώρες αυτές, θα μπορέσει η Γερμανία να δημιουργήσει αντίβαρο σε εμπορικούς τομείς, όπου οι ΗΠΑ, υπερβαίνουν «κόκκινες γραμμές». Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά. Επιπρόσθετα, με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, θα διαρραγεί η κυριαρχία του δολαρίου, που εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ.

3. Η τρίτη βασική ιδέα αφορά τη δραστηριοποίηση της γερμανικής πολιτικής σε τομείς που αποσύρονται οι ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη διεθνή εμπλοκή της χώρας. Τέλος, όταν η Γερμανία θα έχει έδρα για δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2019, θέλει να διασφαλίσει ότι οργανισμοί του ΟΗΕ όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θα λάβουν επαρκή χρηματοδότηση.

Δείτε ακόμη: ΔΝΤ: Τα πλεονάσματα της Γερμανίας υπονομεύουν την οικονομία

font