Το νέο επιχειρηματικό πλάνο της Opel και ο στόχος για κερδοφορία μέχρι το 2020
- 10/11/2017, 11:50
- SHARE
Η εταιρία θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μέχρι το 2020, μειώνοντας το κόστος περίπου κατά 700 ευρώ ανά αυτοκίνητο.
Ένα κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο για την Opel, ανεξαρτήτως συνθηκών, παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή της γερμανικής εταιρείας, Michael Lohscheller, ο οποίος έδωσε και το στίγμα των επόμενων βημάτων της εταιρείας μετά την ένταξή της στο γκρουπ PSA.
Το βασικό πλάνο της Opel προβλέπει επιστροφή στις βασικές οικονομικές αρχές και βελτίωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Όλες οι πρωτοβουλίες του νέου εγχειρήματος συμβάλλουν στους στόχους δημιουργίας μιας θετικής, λειτουργικής ταμειακής ροής και ενός λειτουργικού περιθωρίου κέρδους στον τομέα αυτοκινήτων 2% σε πρώτη φάση μέχρι το 2020 και 6% μέχρι το 2026. Οι συνδυασμένες δυνάμεις θα αποφέρουν ετήσιες συνέργειες σε επίπεδο γκρουπ PSA ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.
Πρώτος στόχος της Opel είναι να γίνει Νο1 στην Ευρώπη στον τομέα εκπομπών CO2. Μέχρι το 2024, όλες οι ευρωπαϊκές σειρές μοντέλων θα γίνουν ηλεκτρικές, προσφέροντας αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης ή plug-in υβριδικές εκδόσεις, μαζί με αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μέχρι το 2020, η Opel θα έχει τέσσερις ηλεκτροκίνητες σειρές μοντέλων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Grandland X PHEV και ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος της επόμενης γενιάς Corsa.
Η εταιρία θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μέχρι το 2020, μειώνοντας το κόστος περίπου κατά 700 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων παραγωγής θα οδηγήσει σε νέο καταμερισμό οχημάτων, πετυχαίνοντας καλύτερη αξιοποίηση για την επόμενη δεκαετία. Οι δύο πλατφόρμες του γκρουπ PSA CMP και EMP2 θα εγκατασταθούν σε όλα τα εργοστάσια της Opel.
Αρχικά, ένα SUV βασισμένο στην πλατφόρμα EMP2 προγραμματίζεται για το Eisenach το 2019, ενώ ένα όχημα κατηγορίας D βασισμένο στην EMP2 έρχεται στο Rüsselsheim. Ο καταμερισμός νέων κινητήρων στις εγκαταστάσεις παραγωγής της γερμανικής εταιρείας θα ακολουθήσει τη μετάβαση από την GM σε κινητήρες και κιβώτια του γκρουπ PSA.
Το σχέδιο έχει εκπονηθεί με σαφή πρόθεση τη διατήρηση όλων των εργοστασίων και την αποφυγή αναγκαστικών απολύσεων προσωπικού στην Ευρώπη. Η απαραίτητη και βιώσιμη μείωση δαπανών μισθοδοσίας θα εφαρμοστεί με μελετημένα μέτρα όπως καινοτόμες φιλοσοφίες ωραρίου εργασίας και προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης ή πρόωρης συνταξιοδότησης.
Όλα τα οχήματα Opel θα εξελίσσονται στο Rüsselsheim, που θα μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο εξειδίκευσης για όλο το γκρουπ PSA. Ο αριθμός πλατφορμών που χρησιμοποιεί η Opel για τα επιβατικά οχήματα θα μειωθεί από 9 που είναι σήμερα σε 2 μέχρι το 2024, ενώ οι οικογένειες κινητήρων θα βελτιστοποιηθούν από 10 σε 4.
Από το 2024 και μετά, όλα τα επιβατικά μοντέλα της Opel θα βασίζονται σε κοινές αρχιτεκτονικές με του γκρουπ PSA. Σειρά έχει τώρα το Combo που αναμένεται το 2018 και η επόμενη γενιά του δημοφιλούς Corsa το 2019. Αυτή η πορεία θα συνεχιστεί σταθερά με ένα σημαντικό λανσάρισμα ανά έτος. Υπολογίζοντας όλους τους τύπους αμαξωμάτων, η Opel θα λανσάρει 9 νέα μοντέλα μέχρι το 2020.
Επιπλέον, η Opel θα κάνει την είσοδό της σε περισσότερες από 20 νέες αγορές εξαγωγών μέχρι το 2022. Πέραν αυτού, η Opel θα διερευνήσει μεσοπρόθεσμες, επικερδείς ευκαιρίες εξαγωγών σε χώρες ανά τον κόσμο. Για να ενισχύει τον ελκυστικό οικονομικά τομέα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων θα λανσάρει νέα μοντέλα και θα εισέλθει σε νέες αγορές με σαφή στόχο την αύξηση των LCV πωλήσεών της μέχρι 25% έως το 2020 σε σχέση με το 2017.