Το νέο «όπλο» που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής – Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Το νέο «όπλο» που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής – Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση μιας νέας μονάδας ψηφιακών διασταυρώσεων, αξιοποιώντας AI για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία ένα νέο, ισχυρό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής. Με τη δημιουργία μιας μονάδας ψηφιακών διασταυρώσεων, η οποία θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση φορολογικών στοιχείων, η ΑΑΔΕ στοχεύει στον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και στην ενίσχυση των ελέγχων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αυτό το νέο «όπλο» της ΑΑΔΕ θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα εργαλεία φορολογικής διοίκησης, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, η εφαρμογή appodixi, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά και οι πλατφόρμες καταγγελιών από πολίτες. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα στην ανίχνευση εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί ή φόρων που δεν έχουν καταβληθεί.

Η νέα μονάδα θα ασχοληθεί με μια σειρά από διασταυρώσεις, όπως ο έλεγχος των στοιχείων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών μέσω στατιστικής ανάλυσης, η αποκάλυψη αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων και η αξιοποίηση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία σχετικά με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, θα διασταυρώνονται τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των ξενοδοχείων με τα στοιχεία από την πλατφόρμα Booking και θα αναζητούνται στοιχεία συναλλαγών από υπηρεσίες πληρωμών αλλοδαπής.

Πέρα από αυτές τις δράσεις, η ΑΑΔΕ θα ενισχύσει το «οπλοστάσιό» της με νέες κινήσεις που θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων. Επιπλέον, σχεδιάζεται η λειτουργία ενός κέντρου συντονισμού ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.

Στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Τα δύο νέα εισπρακτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ήδη αναλάβει δράση, με στόχο την αναζήτηση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών. Στις αρμοδιότητές τους περιλαμβάνονται η ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, η κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος των οφειλών τους και η αυτόματη παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Επιπλέον, θα εντοπίζονται οφειλέτες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματική έδρα για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: