Το νέο «όπλο» του Facebook για να φιλτράρει τα Live Videos
- 30/05/2018, 17:00
- SHARE
Η εταιρεία επεκτείνεται και στη δημιουργία hardware με στόχο τον έλεγχο του περιεχομένου.
Η Facebook δουλεύει στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών τσιπ που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την ανάλυση και το φιλτράρισμα του περιεχομένου των live βίντεο, δήλωσε ο επιστημονικός επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης του Facebook, Yann LeCun.
«Ας φανταστούμε ότι κάποιος χρησιμοποιεί το Facebook Live για να καταγράψει τη δική του αυτοκτονία ή δολοφονία. Είναι δεδομένο ότι θα θέλατε να είστε σε θέση να κατεβάσετε αυτό το είδος περιεχομένου από τη σελίδα, ενώ συμβαίνει», δήλωσε ο LeCun την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.
Η χρήση συστημάτων που βασίζονται σε συμβατικούς υπολογιστές για την παρακολούθηση κάθε βίντεο – μαγνητοσκοπημένου ή σε ζωντανή μετάδοση – θα απαιτούσε «τεράστιο όγκο υπολογιστικής ισχύος», ανέφερε ο ειδικός επιστήμονας, και θα κόστιζε πολύ, ως προς την κατανάλωση ενέργειας.
«Είναι μεγάλη η ανάγκη σχεδιασμού τσιπ που είναι πιο αποδοτικά από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας για τον έλεγχο του περιεχομένου. Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών εργάζονται πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένου και του Facebook», δήλωσε ο LeCun, μιλώντας στο συνέδριο του κλάδου, Viva Technology, στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Έχετε παρατηρήσει αυτή την τάση σε εταιρείες hardware όπως η Intel, η Samsung και η Nvidia. Όμως, τώρα ξεκινούν και εταιρείες που βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία της χρήσης τσιπ να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και έτσι να εργάζονται πάνω στο δικό τους hardware».
Το Bloomberg δημοσίευσε τον περασμένο μήνα ότι το Facebook πρόκειται να στήσει μια ομάδα για τον σχεδιασμό των δικών του ημιαγωγών, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Η γνωστή εταιρεία κοινωνικών μέσων, όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, επιδιώκουν πλέον να προμηθεύουν οι ίδιες τους εαυτούς τους με hardware, και επομένως να εξαρτώνται λιγότερο από κατασκευαστές τσιπ όπως η Intel Corp. και η Qualcomm Inc.
Όλο και περισσότερα smartphones είναι ήδη εξοπλισμένα με πανίσχυρα τσιπ που επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν αναγνώριση ομιλίας, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, και να επεξεργάζονται φωτογραφίες και βίντεο απευθείας στις συσκευές τους, ανέφερε ο LeCun. Αυτή η τάση θα επεκταθεί. Αυτό, κατά συνέπεια, θα οδηγήσει όλο και περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λογισμικού να σκεφτούν και το κομμάτι του hardware, δήλωσε.
«Το Facebook έχει εργαστεί πάνω στο hardware και στο παρελθόν: Κατασκευάζει ήδη τους δικούς του διακομιστές, μητρικές κάρτες και τσιπ επικοινωνίας για κέντρα δεδομένων», επεσήμανε ο LeCun. «Με άλλα λόγια, όλο αυτό δεν εντελώς καινούργιο για το Facebook».
Ο LeCun μίλησε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο τεχνολογίας Sooner Than You Think που διοργάνωσε το Bloomberg στο Παρίσι. Εκεί ανέφερε ότι, αν και η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά το Facebook να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η εξτρεμιστική προπαγάνδα, οι ψεύτικοι λογαριασμοί και η ρητορική μίσους, δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη ακόμα για να χειριστεί πολλά από τα πιο πιεστικά ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το γνωστό κοινωνικό δίκτυο.