Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» του Ντράγκι για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» του Ντράγκι για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας
epa05997499 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) and Chair of the European Systemic Risk Board, attends a hearing of the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) in Brussels, Belgium, 29 May 2017. Daghi attends the hearing to present and discuss the ECB's perspective on economic and monetary developments. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Επενδύσεις 800 δισ. ευρώ ετησίως ζητά ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, για να επανέλθει η ΕΕ σε αναπτυξιακή τροχιά και να προλάβει την εκτόξευση της Κίνας και των ΗΠΑ.

Τα βήματα που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να καταφέρει να ανταγωνιστεί οικονομία τις ΗΠΑ και την Κίνα περιέγραψε η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από ένα χρόνο να συντάξει μια έκθεση σχετικά με το πώς η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία της ανταγωνιστική σε μια εποχή αυξημένων παγκόσμιων τριβών.

Ο Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΕ χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, έως και 5% του ΑΕΠ – πολύ υψηλότερες ακόμη και από το 1-2% του σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ντράγκι, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους περιορίζεται από την έλλειψη συντονισμού.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα διαφορετικά επίπεδα επιδοτήσεων μεταξύ των χωρών διαταράσσουν την ενιαία αγορά, ο κατακερματισμός περιορίζει την κλίμακα που απαιτείται για τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ είναι πολύπλοκη και βραδυκίνητη.

«Θα χρειαστεί να επικεντρωθεί εκ νέου το έργο της ΕΕ στα πιο επείγοντα ζητήματα, να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των πολιτικών πίσω από κοινούς στόχους και να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες διακυβέρνησης με νέο τρόπο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη που θέλουν να κινηθούν ταχύτερα να το πράξουν», αναφέρεται στην έκθεση.

Η ανάπτυξη της ΕΕ ήταν επίμονα βραδύτερη από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η Κίνα πλησίαζε με ταχείς ρυθμούς. Μεγάλο μέρος του χάσματος οφειλόταν στη χαμηλότερη παραγωγικότητα.

Η έκθεση του Ντράγκι έρχεται καθώς εμφανίζονται αμφιβολίες για το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, που κάποτε ήταν η ατμομηχανή της ΕΕ, αφού η Volkswagen ζυγίζει το πρώτο κλείσιμο εργοστασίων της εκεί.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΕ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας μετά την απώλεια της πρόσβασης στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε ανοικτές ξένες αγορές.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να ενισχύσει την καινοτομία και να μειώσει τις τιμές της ενέργειας, συνεχίζοντας παράλληλα την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και να μειώσει τις εξαρτήσεις του από άλλους, κυρίως από την Κίνα για βασικά ορυκτά, και να αυξήσει τις επενδύσεις στην άμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com