Το Νόμπελ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ
- 09/10/2020, 12:34
- SHARE
Η νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ ανακοίνωσε τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2020.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης 2020, ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ, τονίζοντας ότι η ανάγκη εξεύρεσης πολυμερών λύσεων είναι σήμερα «πιο ορατή από ποτέ».
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών βραβεύεται «για τις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας, για την συμβολή του στην βελτίωση των ειρηνευτικών συνθηκών στις ζώνες που πλήττονται από συρράξεις και για τον ρόλο του ως κινητήριας δύναμης στις προσπάθειες για την παρεμπόδιση της χρησιμοποίησης του λιμού ως πολεμικού όπλου», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.
«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας», «ένα αληθινό κατόρθωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης.
«Μία από τις ομορφιές των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος είναι ότι δεν παρέχουμε μόνο τροφή για σήμερα και αύριο, αλλά δίνουμε επίσης στους ανθρώπους τις αναγκαίες γνώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους τις μέρες που έρχονται», δήλωσε ο Tomson Phiri κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του Νόμπελ.
«Η υποψηφιότητα από μόνη της ήταν αρκετή, αλλά η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης είναι αληθινό κατόρθωμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο του οργανισμού για την παροχή τροφίμων και άλλων προμηθειών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν σταμάτησαν οι αεροπορικές συνδέσεις. «Αυτό ξεπέρασε τα όρια του καθήκοντος».
Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι υποψήφιοι;
Φέτος, η επιτροπή έλαβε υπόψη της τουλάχιστον 318 υποψηφιότητες, 211 άτομα και 107 οργανισμούς.
Μεταξύ άλλων, για το βραβείο είχε προταθεί φέτος η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Ρώσος αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, που αναρρώνει από απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο για την οποία κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και ο ΠΟΥ για τον ρόλο του στη διαχείριση της πανδημίας.
Ποιοι είναι οι προηγούμενοι νικητές;
Πέρσι, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Άμπιι Αχμέντ, ο οποίος σύναψε ειρήνη με την Ερυθραία, δίνοντας τέλος σε 20 χρόνια στρατιωτικού αδιεξόδου, που ήρθαν ως συνέχεια του πολέμου του 1998-2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί στον ίδιο.
Το 2009, το βραβείο είχε απονεμηθεί στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τις «εξαιρετικές του προσπάθειες ενίσχυσης της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών».
Άλλοι σημαντικοί νικητές ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ (2002), η ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των παιδιών, Μαλάλα Γουσαφσάι (2014), η Ευρωπαϊκή Ένωση (2012), ο ΟΗΕ και ο τότε γενικός γραμματέας του, Κόφι Ανάν (2001) και η Μητέρα Τερέζα (1979).