Το οικονομικό άγχος μας κάνει ψυχικά και σωματικά άρρωστους – Πώς αντιμετωπίζεται

Το οικονομικό άγχος μας κάνει ψυχικά και σωματικά άρρωστους – Πώς αντιμετωπίζεται
Photo: pixabay.com
Το στρες και το άγχος μπορεί να εκδηλωθούν σωματικά ως ναυτία, δύσπνοια ή πόνο στο στομάχι.

Έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά ότι τα οικονομικά μας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μυαλό μας. Το χρήμα βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της λίστας των στρεσογόνων παραγόντων των Αμερικανών από τότε που η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) ξεκίνησε τη διεξαγωγή της ετήσιας έρευνας για το άγχος στις ΗΠΑ το 2007, και συνέβαλε σε αυτό που η APA όρισε ως κίνδυνο «κρίσης ψυχικής υγείας» της χώρας το 2020. Εκείνη την εποχή, οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν την ύφεση του κορονοϊού. Έκτοτε, στις ανησυχίες τους έχουν προστεθεί οι τιμές των τροφίμων, το υψηλό χρέος πιστωτικών καρτών και η ανύπαρκτη ελάφρυνση του χρέους των φοιτητών.

Το μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Οικονομικής Υγείας με έδρα το Σικάγο άρχισε να ερευνά τη σχέση μεταξύ των οικονομικών μας και της υγείας μας πέρυσι στον απόηχο της πανδημίας, εξετάζοντας τη βιβλιογραφία και πραγματοποιώντας μια μαζική έρευνα. Στο πιο πρόσφατο σκέλος της έρευνας, που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, χρησιμοποίησε μια ομάδα εστίασης. Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι οι ανησυχίες για τα χρήματα προκαλούσαν μείωση όχι απλά της ψυχικής τους ευεξίας αλλά και της σωματικής τους υγείας, αναφέροντας πόνους στην πλάτη και στομαχόπονους τόσο επώδυνους που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να λειτουργήσουν.

«Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και του στρες και του πώς νιώθουμε με το σώμα μας», λέει στο Fortune η Angela Fontes, αντιπρόεδρος πολιτικής και έρευνας στο Δίκτυο Οικονομικής Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη σύνδεση κοιλιάς-εγκεφάλου. Το στρες και το άγχος μπορεί να εκδηλωθούν σωματικά ως ναυτία, δύσπνοια ή πόνο στο στομάχι, για να αναφέρουμε μερικά συμπτώματα.

Επιπλέον, η σχέση υγείας-χρήματος είναι ένας φαύλος κύκλος. Η κακή ψυχική ευεξία μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά μας. Η Fontes εξηγεί ότι αυτό εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: καταναγκαστική δαπάνη ως μηχανισμός αντιμετώπισης∙ δυσκολία πληρωμής λογαριασμών ενώ κουβαλάτε μεγάλο ψυχικό φορτίο∙ και απουσία από την εργασία ή η κακή απόδοση – κάτι που μπορεί να επηρεάσει το μισθό και τη μακροπρόθεσμη επαγγελματική επιτυχία.

Σκεφτείτε ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση ακόμη και των πιο βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας, λέει η Khara Croswaite Brindle, οικονομική θεραπεύτρια στο Κολοράντο. «Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα απαιτούν κάμποση ψυχική ενέργεια για να τα διαχειριστούμε, επομένως το να είμαστε σε κατάθλιψη μπορεί να σημαίνει ότι τα οικονομικά μας παραμελούνται πέρα από τις ανάγκες της σωματικής και ψυχικής μας υγείας», εξηγεί.

Η χρόνια συνύπαρξη οικονομικών προβλημάτων και προκλήσεων ψυχικής υγείας μπορεί να είναι αποτέλεσμα οικονομικού τραύματος, χρέους ή φτώχειας πολλαπλών γενεών, έλλειψης χρηματοοικονομικής παιδείας ή ακόμα και μερικών κακών οικονομικών επιλογών. Αλλά η ρίζα οποιασδήποτε από αυτές τις προκλήσεις για τα χρήματα είναι το συναίσθημα, λέει η Croswaite Brindle: «Είτε πρόκειται για άγχος, κατάθλιψη, τρόμο ή αποφυγή, τα χρήματα είναι εγγενώς συναισθηματικά».

Η ίδια λέει ότι το να δεις έναν ψυχολόγο για να συζητήσεις πράγματα όπως οι πεποιθήσεις για τα χρήματα και τα μοτίβα δαπανών μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των συναισθημάτων ώστε αυτά να μην επηρεάζουν την ψυχική και σωματική σου υγεία. «Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους ως προς τα χρήματα, μπαίνοντας σε τροχιά βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης».

Φυσικά, ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους οικονομικά μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία. Η Fontes λέει ότι πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη τα κατάφεραν αφιερώνοντας χρόνο για να κάνουν ένα πράγμα, όπως άσκηση ή διαλογισμό, για να διαμορφώσουν το μυαλό τους με τρόπο που καθιστά την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προκλήσεων πιο εφικτή. Και αυτό είναι μια καλή αφετηρία για να ξεκινήσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com