Το «π» της Polygreen: Η Κυκλική Οικονομία συναντά τον Πολιτισμό στον Ομφαλό της Γης
- 30/03/2022, 11:17
- SHARE
Σε μια απόλυτα ενεργειακή τοποθεσία που εμπνέει και αφυπνίζει τους ανθρώπους, ανοίγει τις πύλες του Το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό. Πρόκειται για το νέο χώρο της Polygreen, που φιλοδοξεί να αναδείξει τους Δελφούς σε κέντρο σύγχρονης τέχνης, και διαλόγου για την κυκλική οικονομία.
Όλα ξεκίνησαν 9 χρόνια πριν, όταν ο CEO της εταιρείας, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, γοητεύτηκε από την περιοχή. Αποφάσισε λοιπόν, να βρει έναν τρόπο να συνδέσει το όραμά του για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου κόσμου, που θα στηρίζεται στη φιλοσοφία του «zero waste», με την αγάπη του για τον πολιτισμό.
Το Fortune Greece είχε τη χαρά να ξεναγηθεί στο ανακαινισμένο «Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά», όπου στεγάζεται Το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό, «π».
Η Polygreen και ο Πολιτισμός
Το 2018 δημιουργήθηκε η Polygreen, που ανήκει στην ίδια «οικογένεια» με την Polyeco, δίνοντας έμφαση σε θέματα κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης αποβλήτων και λύσεων ρύπανσης του περιβάλλοντος. Και μπορεί η εταιρεία να μπήκε δυναμικά στην αγορά με ισχυρή επιχειρηματική παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, όμως η Polygreen δεν ξεχνά τη φιλοσοφία της, η οποία στηρίζεται στην αρχαία ρήση “Μηδέν Άγαν”. Τίποτα δεν είναι περιττό στην κυκλική οικονομία. Πόσο μάλλον η εκπαίδευση και η τέχνη.
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, για να πραγματωθεί το όραμα της ενίσχυσης του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας, μέσα από την αναστήλωση του ιστορικού «Τουριστικού Περιπτέρου Αγίου Λουκά», το άλλοτε γνωστό «Παβίλιον».
Από το «Παβίλιον» στο «π»
Το ιστορικό αυτό κτίσμα, το οποίο σχεδίασαν και δημιούργησαν το 1959, οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης, βρίσκεται σε ένα ιδανικό φυσικό τοπίο, στην θέση «Άγιος Λουκάς», με θέα προς τον κάμπο της Ιτέας και τον κόλπο του Γαλαξιδίου.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πανέμορφο «Παβίλιον» είχε φιλοξενήσει «τρανταχτά» ονόματα και αστέρες της εποχής, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Αλέξης Μινωτής και η Τζάκι Κένεντι.
Λιθόκτιστο, με ανάγλυφες τεχνοτροπίες στους τοίχους και εντυπωσιακό δάπεδο, αποτέλεσε ένα μοναδικό δείγμα μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής, και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια των Δελφών.
Χτισμένο για λογαρισμό του ΕΟΤ, το τουριστικό περίπτερο λειτούργησε ως κέντρο διασκέδασης, αναψυκτήριο, καφετέρια και μπαρ, όμως παρά το ένδοξο παρελθόν του, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 εγκαταλείφθηκε τελείως.
Το “π” της Polygreen
Το 2022, η Polygreen ανέλαβε να δώσει νέα πνοή σε έναν ήδη ιστορικά φορτισμένο τόπο, μετατρέποντας το, εγκαταλελειμμένο περίπτερο, σε έναν δυναμικό χώρο, όπου ο πολιτισμός θα συναντά την φροντίδα για το περιβάλλον, μέσα από ειδικές δράσεις που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε ο CEO της Polygreen: «Για να προστατέψουμε το περιβάλλον, και να φύγουμε από το γραμμικό μοντέλο του εξορύσσω – κατασκευάζω – καταναλώνω – πετάω, πρέπει να αλλάξουμε καταναλωτική συμπεριφορά. Και αυτό αλλάζει μέσω του πολιτισμού και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Είτε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είτε μέσω καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.».
Ο νέος χώρος ονομάζεται «π» και θα λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιο κέντρο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες ή και σεμινάρια με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό PCAI (Polygreen Culture and Art Initiative), προκειμένου να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εμπνευστούν από το τοπίο και θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και εικαστικές εκθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο: «Ο νέος πολιτιστικός χώρος θα έχει σαν βασικό πυλώνα τη σύγχρονη τέχνη, ώστε να κλείνει ο κύκλος, και το μονοπάτι, που ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, και μέσω του περιπάτου της πόλης, ο επισκέπτης θα καταλήγει εδώ για να θαυμάζει έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχών.».
Άλλωστε, διαχρονικός στόχος της Polygreen, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας, αναφορικά με το περιβάλλον.
Τι εστί «π»;
Εφαλτήριο για την καινούργια ονομασία του περιπτέρου αποτέλεσε ο αριθμός π. Η επιλογή δεν ήταν διόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για την πιο διάσημη μαθηματική σταθερά (π=3,14), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του κύκλου. Πρόκειται για τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, δηλαδή ενός κυκλικού στοιχείου προς κάτι γραμμικό. Έτσι, το «π» σηματοδοτεί για την Polygreen τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, αλλά και την έννοια της βιωσιμότητας μέσω του πολιτισμού, καθώς είναι ένας αριθμός που δεν τελειώνει ποτέ. Πρόκειται λοιπόν για ένα «αρχίγραμμα» επικοινωνίας με πολλαπλές αναγνώσεις: το «π» του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, του Πικιώνη και βεβαίως της Polygreen και του PCAI.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, παρεβρέθηκαν, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Παναγιώτης Δελμούζος. Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, κατά την ομιλία του σημείωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση, αλλά κυρίως με πλήρη σεβασμό στην αρχική του εικόνα ανακατασκευάσαμε ένα μοναδικό έργο αρχιτεκτονικής, μετατρέποντας το σε ένα χώρο που αναδεικνύει την υψηλή αισθητική και παράλληλα μας εμπνέει μέσα από τη δύναμη της τέχνης να γίνουμε πιο δραστικοί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός δε, ότι αυτός ο χώρος βρίσκεται στον Δελφούς, το καθιστά για εμάς ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η φιλοσοφία της Polygreen είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλασσική ελληνική σκέψη που αναδείχθηκε σε αυτό τον τόπο και το δελφικό παράγγελμα «Μηδέν Άγαν», που αποδίδει για εμάς με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της κυκλικότητας.».
Το «π» θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την Τετάρτη 30/3/2022, με πρώτους προσκεκλημένους του τους κατοίκους των Δελφών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη συνέχεια στο «π» θα ανακοινωθεί σύντομα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε βρείτε στο: www.pifoundation.eco