Το πάει «ένα βήμα παραπέρα» η OpenAI: Λανσάρει μοντέλα με «συλλογιστικές» ικανότητες που μοιάζουν «πολύ με τον άνθρωπο»

Το πάει «ένα βήμα παραπέρα» η OpenAI: Λανσάρει μοντέλα με «συλλογιστικές» ικανότητες που μοιάζουν «πολύ με τον άνθρωπο»
epa10631881 OpenAI CEO Sam Altman testifies before the Senate Judiciary Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law for an oversight hearing to examine the rules governing artificial intelligence (AI) in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC USA, 16 May 2023. Altman called on Congress to pass regulation to ensure safety standards for AI. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μοντέλα είναι ικανά να συλλογίζονται μέσα από σύνθετες εργασίες και μπορούν να επιλύουν πιο δύσκολα προβλήματα από τα προηγούμενα μοντέλα στην επιστήμη, την κωδικοποίηση και τα μαθηματικά.

Η OpenAI δήλωσε την Πέμπτη ότι λανσάρει τη σειρά «Strawberry» των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην επεξεργασία των απαντήσεων σε ερωτήματα, προκειμένου να επιλύουν δύσκολα προβλήματα.

Τα μοντέλα είναι ικανά να συλλογίζονται μέσα από σύνθετες εργασίες και μπορούν να επιλύουν πιο δύσκολα προβλήματα από τα προηγούμενα μοντέλα στην επιστήμη, την κωδικοποίηση και τα μαθηματικά, ανέφερε η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης σε ένα blog post.

Η OpenAI χρησιμοποίησε την κωδική ονομασία Strawberry για να αναφερθεί στο έργο εσωτερικά, ενώ ονόμασε τα μοντέλα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη o1 και o1-mini. Το o1 θα είναι διαθέσιμο στο ChatGPT και στο API του από την Πέμπτη, ανέφερε η εταιρεία. Το ChatGPT δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει ότι η λέξη «φράουλα» περιέχει τρεις περιπτώσεις του γράμματος R.

Ο Noam Brown, ερευνητής της OpenAI που επικεντρώνεται στη βελτίωση της λογικής στα μοντέλα της εταιρείας, επιβεβαίωσε σε μια ανάρτηση στο X ότι τα μοντέλα ήταν τα ίδια με το πρόγραμμα Strawberry.

«Είμαι ενθουσιασμένος που μοιράζομαι μαζί σας όλους τους καρπούς της προσπάθειάς μας στην OpenAI να δημιουργήσουμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ικανά για πραγματικά γενική συλλογιστική», έγραψε ο Brown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανάρτησή της στο blog, η OpenAI ανέφερε ότι το μοντέλο o1 σημείωσε 83% στις προκριματικές εξετάσεις για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, σε σύγκριση με 13% για το προηγούμενο μοντέλο, το GPT-4o.

Το μοντέλο βελτίωσε επίσης τις επιδόσεις σε ανταγωνιστικές ερωτήσεις προγραμματισμού και ξεπέρασε την ανθρώπινη ακρίβεια επιπέδου διδακτορικού σε ένα σημείο αναφοράς επιστημονικών προβλημάτων, δήλωσε η εταιρεία.

Ο Brown δήλωσε ότι τα μοντέλα κατάφεραν να επιτύχουν τις βαθμολογίες ενσωματώνοντας μια τεχνική γνωστή ως «αλυσιδωτή σκέψη», η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση πολύπλοκων προβλημάτων σε μικρότερα λογικά βήματα.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι επιδόσεις των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε πολύπλοκα προβλήματα τείνουν να βελτιώνονται όταν η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί ως τεχνική προτροπής. Η OpenAI έχει πλέον αυτοματοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε τα μοντέλα να μπορούν να αναλύουν τα προβλήματα από μόνα τους, χωρίς την προτροπή του χρήστη, υποστήριξε η εταιρεία στην ανάρτησή της στο ιστολόγιό της.

«Εκπαιδεύσαμε αυτά τα μοντέλα να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να σκέφτονται τα προβλήματα πριν απαντήσουν, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Μέσω της εκπαίδευσης, μαθαίνουν να βελτιώνουν τη διαδικασία σκέψης τους, να δοκιμάζουν διαφορετικές στρατηγικές και να αναγνωρίζουν τα λάθη τους», δήλωσε η OpenAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: