Το Παγκόσμιο Συνέδριο Startup του MIT 2023 στην Αθήνα φέρνει ρεκόρ προσέλευσης και γιορτάζει ανακοινώνοντας νέες συνεργασίες
- 07/04/2023, 09:31
- SHARE
Το 25ο ετήσιο Global Startup Workshop (MIT GSW) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT GSW) ολοκλήρωσε τις εργασίες του με μεγάλη επιτυχία και πολυπληθή παρουσία κόσμου: το Συνέδριο παρακολούθησαν παραπάνω από 1.500 άτομα, ενώ συμμετείχαν επίσης 110 startups και 62 ομιλητές, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη προσέλευση στην ιστορία της εκδήλωσης. Το GSW διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας (GTEF), με συνδιοργανωτές το MIT Club of Greece και το Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας (ΗΙΝ).
Στο 2ήμερο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τάσεις, τα ζητήματα και οι νέες εξελίξεις στην επιχειρηματικότητα, τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα, μέσω τεσσάρων κύριων ομιλιών, 12 πάνελ -εκ των οποίων δύο με τη συνεισφορά της Science Agora και της Endeavor Greece-, ενώ στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπήρχε παράλληλη παρουσίαση ελληνικών startup και spin-off, αλλά και ερευνητικών έργων από Ακαδημαϊκούς Εταίρους του GSW.
Ο Υπουργός κ. Χρήστος Δήμας απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό, ενώ ο Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης συνομίλησε με τον επιχειρηματικό άγγελο Λαρς Ράσμουσεν για το τεχνολογικό μέλλον της Ελλάδας, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων. Ακολουθώντας το πνεύμα του MIT, το Συνέδριο παρουσίασε τεχνολογίες αιχμής στη πράξη. Τα πάνελ του συνεδρίου ξεκίνησαν ταυτόχρονα στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τους παρευρισκόμενους να επιλέγουν τις ομιλίες που θέλουν να παρακολουθήσουν.
Το MIT GSW περιελάμβανε και διαγωνισμό για τεχνολογικά startups. Το πρώτο βραβείο κέρδισε η εταιρία ResQ Biotech, η οποία εστιάζει στην ανακάλυψη φαρμάκων για ασθένειες που προέρχονται από προβληματική αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών. Ως μέρος του βραβείου, η εταιρεία θα λάβει επιπλέον έξοδα ταξιδίου για το MIT και αποκλειστικές υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης από τους εταίρους Foley & Lardner και Microsoft. Η SpinAnalytics, η οποία βοηθά τις τράπεζες να βελτιώσουν τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου με την πλατφόρμα της, το RISKROBOT™ κατέκτησε το δεύτερο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ ενώ στη Mood, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες τους να ακούσουν σε πραγματικό χρόνο την μουσική που παίζει στα μαγαζιά της πόλης, απονεμήθηκε το βραβείο κοινού με χρηματικό έπαθλο τα 1.500 ευρώ.
Το νεανικό κοινό –πάνω από το ένα τρίτο των παρευρισκομένων ήταν φοιτητές και ερευνητές– γέμισε τις αίθουσες των εργαστηρίων, προκειμένου να μάθουν πώς να παρουσιάζουν την επιχειρηματική τους ιδέα, πως να χρησιμοποιούν το GPT4 με το Bing της Microsoft, αλλά και για να συνομιλήσουν με τους VCs που συμμετείχαν στο συνέδριο.
Η εκδήλωση σηματοδότησε τη 10ετή επέτειο του GTEF, καθώς και την έναρξη μιας νέας συνεργασίας με το MIT JWEL και τη δημιουργία του StartSmart Network, που θα αντικαταστήσει σταδιακά το MITEF. Το StartSmart Network σχεδιάζει να επεκτείνει το πεδίο δράσης του στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Εκτός από την επιτάχυνση των startups, το δίκτυο είναι πλέον προσανατολισμένο να βοηθήσει τον ακαδημαϊκό κόσμο να διευρύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προσωπικού του και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να αξιολογήσουν πιο αποτελεσματικά τις ευκαιρίες γύρω από τις αναδυόμενες τεχνολογίες.
Το MIT GSW, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοικείται από φοιτητές, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των επιχειρηματικών πρακτικών που επέτρεψαν σε περισσότερες από 30.000 εταιρείες να ξεκινήσουν από το MIT και έχουν ένα ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια (“Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο MIT, Συνεχής Παγκόσμια Ανάπτυξη και Αντίκτυπος”, 2015).
«Το MIT GSW 2023 προσέφερε μια ολοκληρωμένη, πρακτική εμπειρία εξέλιξης για τους συμμετέχοντες: καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και πρόσβαση σε κορυφαία ταλέντα, αναδυόμενες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις και παγκόσμια επιχειρηματική γνώση» είπε ο κεντρικός ομιλητής και συνιδρυτής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Andrey Zarur, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η νεολαία που συμμετείχε στην εκδήλωση ήταν πηγή ελπίδας.
Ο κ. Χρήστος Δήμας, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης&Επενδύσεων, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, καλωσόρισε το κοινό λέγοντας: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε το MIT GSW στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, παρουσιάζοντας εκπληκτικές καινοτόμες ιδέες και εταιρείες. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κεντρικός κόμβος έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή”.
“Το ρεκορ προσέλευσης στην εκδήλωση μαρτυρά τη συνεχή ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα και τη δέσμευση της χώρας για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μέσω της ψηφιακής μετάβασης”, δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και απόφοιτος του MIT.
“Έχουμε διοργανώσει το MIT GSW σε 22 χώρες σε έξι ηπείρους και με συμμετέχοντες από πάνω από 70 χώρες. Η φετινή διοργάνωση επιβεβαιώνει την Ελλάδα ως αναδυόμενο κέντρο τεχνολογίας εντός και εκτός των συνόρων, και το συνεχές έργο μας για την ενεργοποίηση της επιχειρηματικότητας στον ακαδημαϊκό χώρο”, δήλωσε ο διακεκριμένος εκπαιδευτής επιχειρηματικότητας Bill Aulet, Διευθυντής του Κέντρου Martin Trust για την Επιχειρηματικότητα του MIT και καθηγητής της Ethernet Inventors στο MIT Sloan School of Management.
“Το οικοσύστημα των ελληνικών startups έχει αναπτυχθεί ραγδαία από τότε που η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, μόλις πριν από δέκα χρόνια. Οι δύσκολοι καιροί κάνουν τους ανθρώπους πιο δυνατούς και οι δυνατοί άνθρωποι δημιουργούν εξαιρετικά startups”, δήλωσε ο Λαρς Ράσμουσεν, επενδυτής με έδρα την Αθήνα, ομιλητής πάνελ και κριτής του διαγωνισμού startup του GSW. “Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ και ελπίζω να βοηθήσω να επιταχυνθεί αυτή η ανάπτυξη ενώ απολαμβάνω το φανταστικό τρόπο ζωής που προσφέρει η Ελλάδα!”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: