Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού: Πώς έχασε τη θέση του ο Νίκος Φίλης
- 05/11/2016, 13:24
- SHARE
Ποιος είναι ο νέος «πρωινός καφές» στην Ηρώδου Αττικού, που στοχεύει το καινούργιο υπουργικό σχήμα.
Αντώνης Αντζολέτος
Οι τρεις υπουργοί επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Λιάκος είναι η «νέα παρέα» που θα πίνει τον καφέ της στο Μέγαρο Μαξίμου με το πρωθυπουργό τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα και θα καθορίζει την ατζέντα της ημέρας.
Το νέο υπουργικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής, έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην Ηρώδου Αττικού. Ο Νίκος Παππάς θα εξακολουθεί να διατηρεί γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου αν και η βασική του έδρα θα είναι, πλέον η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στην Καλλιθέα. Ένοικος της Ηρώδου Αττικού θα είναι και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα καθημερινότητας. Παράλληλα θα συνεχίσει να έχει τον συντονισμό των μεγάλων έργων.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο από την Βασιλίσης Σοφίας μετακομίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και τον συντονισμό της κυβέρνησης στο σύνολό της.
Όσον αφορά τον πρώην Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο και νυν υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό οι αρμοδιότητες του αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος
Το παρασκήνιο
«Άρωμα» αρχιεπισκόπου είχε η μη υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος φέρεται να «πλήρωσε» την κόντρα του με την εκκλησία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στον κ. Φίλη προτάθηκε το υπουργείο Εσωτερικών, ίσως και άλλο υπουργείο, στο οποίο ο ίδιος δεν θέλησε να μετακινηθεί μετά από κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό.
Η έξοδος του πρώην υπουργού Παιδείας δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να προκαλέσει νέους τριγμούς στην Κουμουνδούρου από τη στιγμή μάλιστα που ο Νίκος Φίλης βγήκε ιδιαιτέρως ενισχυμένος από το πρόσφατο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Η πλειοψηφία των μελών – στελεχών του κόμματος, άλλωστε είχαν στηρίξει τον κ. Φίλη στην διαμάχη που είχε ξεκινήσει με την εκκλησία για το θέμα των Θρησκευτικών.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως τόνιζαν για το θέμα πως η επιλογή για αλλαγή χαρτοφυλακίου στον Νίκο Φίλη ήρθε ως αποτέλεσμα ενός συνολικού σχεδιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σχεδόν όλοι οι υπουργοί μετακινήθηκαν.
Αίσθηση προκάλεσε και η μη υπουργοποίηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον κ. Ξυδάκη προσφέρθηκε να πάρει τη θέση του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως ο ίδιος θεώρησε πως δεν χρειάζεται μια τόσο βαριά δομή στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και δήλωσε στον πρωθυπουργό πως θα είναι στην διάθεσή του ως απλός βουλευτής. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ενδεχομένως να λάβει μια από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος.
Η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πάνο Σκουρλέτη ήταν «καταλυτική» προκειμένου ο πρώην υπουργός Ενέργειας όχι μονό να μην φύγει από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά να καταλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και να συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου. Πέρα από την αξιοποίηση ενός επί σειρά ετών στενών συνεργατών του με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός εξισορροπεί, έως ένα βαθμό, τις εσωκομματικές αντιδράσεις που θα προκληθούν από την αποχώρηση του Νίκου Φίλη από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν το μοναδικό μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έφυγε από το οικονομικό επιτελείο και ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας, αλλά και τις σχέσεις με την Ε.Ε. Επειδή η επιστροφή των θεσμών, όμως πραγματοποιείται στις 14 Νοεμβρίου στο Μαξίμου είδαν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την τοποθέτηση ενός νέου προσώπου και ανάθεσαν στην μέχρι πρότινος συνεργάτιδα του κ. Κατρούγκαλου την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Στα «ατού» της η σταθερή πορεία που έχει να επιδείξει έως τώρα, αλλά και το γεγονός ότι η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι πως έχει η κατάσταση. Από το Μαξίμου, πάντως αργά χθες το βράδυ επεσήμαναν την κρισιμότητα του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας.
Στο νέο υπουργικό σχήμα συμμετέχουν 6 εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ με νέα είσοδο τον Βασίλη Κόκκαλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ένα κρίσιμο εξάμηνο στο οποίο από εδώ και πέρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση.
Από τις δομικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, πέρα από την ανεξαρτητοποίηση των υπουργείων προκειμένου το σχήμα να γίνει πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, από το Μαξίμου επισημαίνουν τη σημασία του νέου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τον τομέα της ενημέρωσης.
Έμφαση δίνουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο και στην ηλικιακή ανανέωση που πραγματοποιήθηκε με πρόσωπα της γενιάς του πρωθυπουργού ή ακόμα και πιο νέους, όπως τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και τον Αλέξη Χαρίτση, τον Γιώργο Βασιλειάδη και τον Δημήτρη Λιάκο.
Πηγή: news247.gr