To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατακεραυνώνει τη Δανία
- 27/01/2016, 16:51
- SHARE
Ο νόμος για κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων προσφύγων από τις αρχές της χώρας έφερε παγκόσμιες αντιδράσεις.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) χαρακτήρισε σήμερα «επονείδιστη» και «καθαρά εκδικητική» την πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου που ψηφίστηκε χθες στη Δανία, η οποία επιτρέπει την κατάσχεση των τιμαλφών των μεταναστών.
«Βρίσκω επονείδιστο πως η Δανία, και σε κάποιο βαθμό και η Ελβετία, θέλουν να κατάσχουν τα τελευταία προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που, εξαιτίας του ότι είναι εξόριστοι και τρωτοί, έχουν ήδη φτωχοποιηθεί και δεν έχουν πλέον πολλά πράγματα πάνω τους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της HRW, Κένεθ Ροθ, παρουσιάζοντας την έκθεση της ΜΚΟ για το 2016.
«Μια πλούσια χώρα όπως η Δανία έχει στ’ αλήθεια ανάγκη να αποστερήσει τα τελευταία αντικείμενα από αυτούς τους απελπισμένους αιτούντες άσυλο προτού τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες», διερωτήθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους.
Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία μια πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου, που προβλέπει το ενδεχόμενο κατάσχεσης των προσωπικών αντικειμένων των μεταναστών, τη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων τους και την επιμήκυνση του χρόνου οικογενειακής επανένωσης.
Αυτό τον μήνα η Ελβετία επέβαλε επίσης στους αιτούντες άσυλο να παραδίδουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα αξίας άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων (913 ευρώ) κατά την άφιξή τους στη χώρα.
«Πρέπει να σημειώσουμε πως το θέμα αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με μια ενδεχόμενη πληρωμή (σ.σ. των παρεχομένων υπηρεσιών) γιατί αν η Δανία ήθελε να πληρωθεί από τους αιτούντες άσυλο, θα τους έδινε δουλειές, κάτι που οι περισσότεροι επιθυμούν», πρόσθεσε ο Ροθ.
Τα μέτρα κατάσχεσης «μοιάζουν απλώς εκδικητικά και μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα “πώς τολμάτε να έρχεστε στη Δανία εσείς που είστε αιτών άσυλο ο οποίος έφθασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση”», επέμεινε.
«Αυτή η απόκριση δίχως έλεος δεν είναι κάτι που περιμένουμε από μια πλούσια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο αξιωματούχος της HRW.