Το Πεκίνο εξαφάνισε από το διαδίκτυο μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς της Κίνας
- 05/09/2021, 19:07
- SHARE
του Eamon Barrett
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι γίγαντες του streaming βίντεο της Κίνας «καθάρισαν» τα αρχεία τους από οτιδήποτε είχε σχέση με την Zhao Wei – μια δισεκατομμυριούχο ηθοποιό που έγινε διάσημη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς celebrities της χώρας.
Οι Tencent Video και iQiyi, οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες συνεχούς ροής βίντεο της Κίνας, αφαίρεσαν όλες τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές με πρωταγωνίστρια τη Zhao. Οι ιστότοποι πληροφοριών για ταινίες αφαίρεσαν το όνομα της Zhao από ταινίες που την αναφέρουν ως σκηνοθέτρια ή παραγωγό. Το Weibo, που μοιάζει με το Twitter, αφαίρεσε την ανεπίσημη σελίδα θαυμαστών της Zhao.
Η ξαφνική «ακύρωση» της Zhao φέρεται να προκλήθηκε ύστερα από εντολή της Εθνικής Υπηρεσίας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (NRTA), της κρατικής ρυθμιστικής αρχής για την ψυχαγωγία. Το Πεκίνο δεν έχει δώσει κάποιο λόγο για την εξάλειψη της Zhao.
Ωστόσο, καθώς οι αρχές συνεχίζουν να εξαπολύουν έναν χείμαρρο καταστολής των πάντων, από τεχνολογικούς γίγαντες μέχρι λέσχες θαυμαστών διασημοτήτων και ανεξέλεγκτο πλούτο, μπορεί να υποτεθεί ότι και η Zhao βρέθηκε σε αντιπαράθεση με κάποιο νέο …ταμπού.
Ποια είναι η Vicky Zhao;
Η Zhao Wei, επίσης γνωστή ως Vicky Zhao, έγινε γνωστή στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως πρωταγωνίστρια στην τηλεοπτική σειρά My Fair Princess – μια κωμωδία εποχής, που διαδραματίζεται στη δυναστεία Qing του 18ου αιώνα, για μία ορφανή που γίνεται τυχαία πριγκίπισσα.
Η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Κίνα και σε ολόκληρη την Ασία, εξασφαλίζοντας την ιδιότητα της Zhao ως «εθνικό είδωλο» στην πατρίδα της. Η δημοτικότητα της σειράς οδήγησε επίσης την Zhao από την τηλεόραση στον κινηματογράφο, καθώς έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην κωμωδία Shaolin Soccer του Stephen Chow το 2001.
Η Zhao καθιερώθηκε γρήγορα στην κινεζική σόουμπιζ ως μία από τις «Τέσσερις ηθοποιούς Νταν» – ένας όρος που επινοήθηκε από την Guangzhou Daily για να αναφερθεί στους τέσσερις πιο κερδοφόρους κινηματογραφικούς αστέρες της εποχής. Μέχρι πέρυσι, η Zhao εξακολουθούσε να είναι μια εμπορεύσιμη φιγούρα. Ο ιταλικός οίκος μόδας Fendi προσέλαβε τη Zhao ως πρέσβειρα της μάρκας του για την Κίνα το 2020, δύο χρόνια αφότου η Burberry είχε επιλέξει τη Zhao για τον ίδιο ρόλο.
Αλλά η Zhao δεν έχει συγκεντρώσει την περιουσία της απλώς από τη χορηγία από brands και την υποκριτική. Όπως και άλλες εξέχουσες διασημότητες στην Κίνα, η Zhao χρησιμοποίησε τον πλούτο και τη φήμη της για να επεκταθεί σε αγορές.
Το 2014, η Zhao και ο σύζυγός της – ο επενδυτής Huang Youlong από τη Σιγκαπούρη – απέκτησαν μερίδιο 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Alibaba Pictures, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου παραγωγής. Οι συλλογικές επενδύσεις του διδύμου τούς χάρισαν μια θέση στη λίστα της Hurun με τους πλουσιότερους νέους δισεκατομμυριούχους του κόσμου το 2016.
Ωστόσο, το 2017, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν στο ζεύγος πενταετή απαγόρευση συναλλαγών, αφότου μια ομάδα επενδυτών τούς μήνυσε για παροχή παραπλανητικών πληροφοριών πριν από μια εταιρική εξαγορά.
Τι έκανε η Zhao;
Σύμφωνα με τους Global Times, η NRTA δεν είπε καν στις εταιρείες streaming γιατί η Zhao είχε στοχοποιηθεί για διαγραφή. Το υπουργείο έδωσε απλώς εντολή στις πλατφόρμες περιεχομένου να αφαιρέσουν αμέσως από τους ιστότοπούς τους το έργο της Zhao.
Στο διαδίκτυο, οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου εικάζουν ότι το ιστορικό των αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών συναλλαγών της Zhao, καθώς και η στενή της σχέση με την Alibaba – τον τεχνολογικό γίγαντα που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πρόσφατες καταστολές του Σι – θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την αφαίρεσή της.
Μια άλλη φήμη εικάζει ότι η σύλληψη της Zhao συνδέεται με κάποιο τρόπο με την πτώση του γραμματέα του κόμματος στη Χανγκζού, Zhou, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα αυτό το μήνα με κατηγορίες για διαφθορά. Η Χανγκζού φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Alibaba, οπότε η Zhao έχει μια λεπτή σχέση με τον Zhou μέσω της επένδυσής της στην Alibaba Pictures.
«Η κουλτούρα των διασημοτήτων στην Κίνα έχει μια πολύ στενή σχέση με την επιχειρηματική κοινότητα», λέει ο Kenny Ng, αναπληρωτής καθηγητής στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Baptist University στο Χονγκ Κονγκ. «Συχνά γίνονται πολλές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μεταξύ διασημοτήτων, επιχειρήσεων και κυβερνητικών αξιωματούχων».
Πηγή: fortune.com