Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι φθηνό. Μάθετε γιατί
- 02/06/2015, 17:30
- SHARE
Παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών πετρελαίου «βλέπουν» οι αναλυτές.
Οι ηγέτες μερικών από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στη Βιέννη, σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται κοντά στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.
Καθώς πλησιάζει η περίοδος αιχμής του καλοκαιριού, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα ανησυχούσαν στο παρελθόν πολύ για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας συνάντησης, αφού θα μπορούσε να σημάνει τη μείωση της παραγωγής και την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Όμως, ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ.
Το Φεβρουάριο το Fortune δημοσίευσε έκθεση για την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και επενδυτές όπως ο Jeremy Grantham, δήλωναν πως μακροπρόθεσμα οι τιμές του μαύρου χρυσού θα επιστρέψουν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι. Ωστόσο, αναλυτές όπως ο οικονομολόγος Nouriel Roubini υποστήριζαν πως η πτώση των τιμών πετρελαίου θα διαρκέσει μόνο για ένα χρόνο ή 18 μήνες, πριν οι παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία αρχίσουν και πάλι να ανταγωνίζονται υψηλότερου κόστους πρώτες ύλες, όπως το σχιστολιθικό πετρέλαιο που παράγεται στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που κάνουν τους περισσότερους αναλυτές να θεωρούν πως η περίοδος χαμηλών τιμών πετρελαίου θα παραταθεί.
1.Τα χαμηλότερα επιτόκια συνεπάγονται φθηνό χρήμα για τους Αμερικανούς παραγωγούς. Παρά την πτώση των τιμών, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν πετρελαϊκές έρευνες και προσπάθειες εξόρυξης στις ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και οι επενδυτές ψάχνουν για οτιδήποτε μπορεί να τους παρέχει αξιοπρεπείς αποδόσεις, ακόμη και αν οι πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές της αγοράς.
2.Η Σαουδική Αραβία δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που η Σαουδική Αραβία μπορούσε να ρυθμίζει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αυξάνοντας ή μειώνοντας την παραγωγή με σκοπό να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια και τα κέρδη της. Σε ανάλυσή τους, οι The New York Times επισημαίνουν πως η πολιτική αστάθεια, η «έκρηξη» της παραγωγής πετρελαίου και κυρίως η εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τον μαύρο χρυσό έχουν αλλάξει άρδην τη θέση της χώρας στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.
3.Το πετρέλαιο του Ιράν θα μπει σύντομα στο παιχνίδι. Εάν το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και αρθεί το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά. Αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή την περίπτωση, το Ιράν θα παρέχει 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2016, προσφέροντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας στις ΗΠΑ.
4.Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να γίνονται φθηνότερες. Πρόκειται για έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν λιγότερα κίνητρα για μείωση της παραγωγής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν πλέον σοβαρό ανταγωνισμό στα ορυκτά καύσιμα, καθώς αποτελούν μια φθηνή εναλλακτική λύση.