Το πιο κρίσιμο δεκαήμερο της διαπραγμάτευσης
- 16/03/2016, 09:03
- SHARE
Οι δέκα μέρες που θα κρίνουν εάν η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι εφικτά.
Οι συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών έχουν μπει στην πιο κρίσιμη εβδομάδα τους, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως αρχίζει και υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της για το θέμα των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και για το ύψος των εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία πως «είναι εφικτή η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση έως τις 25 Μαρτίου», ημερομηνία κατά την οποία οι επικεφαλής του κουαρτέτου, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη των θεσμών θα πρέπει να αποχωρήσουν για το Πάσχα των Καθολικών.
Ωστόσο, η απόσταση είναι ακόμη μεγάλη, αφού το Ασφαλιστικό θα πρέπει να κλείσει στο σύνολό του και όχι μόνο με επιμέρους συμφωνίες για συγκεκριμένα μέτρα.
Επί του παρόντος, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο κατά πόσο θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις και για τους νυν συνταξιούχους, στο ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών, αλλά και στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης, για την οποία οι δανειστές επιμένουν να μην υπερβαίνει τα 320 ευρώ και η κυβέρνηση εμμένει στα 384 ευρώ.
Στα θέματα της φορολογίας, οι δανειστές έθεσαν ζήτημα μείωσης του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.500 ευρώ στα 7.000 ευρώ, με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για 5.000-5.500 ευρώ, ενώ ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα και όλες οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών (συντελεστής από 13% στο 20%), τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει, καθώς επίσης και η αύξηση στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια (συντελεστής 15% από 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για υπερβάλλοντα εισοδήματα).
Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει ακόμη στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και της πώλησής τους σε funds του εξωτερικού, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει αναβολή για τουλάχιστον τρία έτη και οι δανειστές επιμένουν στην άμεση απελευθέρωση των πωλήσεων, δηλαδή στην υιοθέτηση του μοντέλου Κύπρου. Η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη να προστατεύονται από την πώληση σε funds και επιχειρηματικά δάνεια έως 500.000 ευρώ, στεγαστικά δάνεια έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ.