Το pipeline του big deal IDEAL-Attica

Το pipeline του big deal IDEAL-Attica
Îåêßíçóå óÞìåñá ôç ëåéôïõñãßá ôïõ ôï Attica, the department store, ôï ìåãáëýôåñï ðïëõêáôÜóôçìá ôçò ÅëëÜäáò ðïõ èá åêôåßíåôáé óå 8 åðßðåäá, ìå ðåñéóóüôåñá áðü 300 shops in a shop êáé 500 äéáöïñåôéêÝò åðþíõìåò ìÜñêåò, ÓÜââáôï 9 Áðñéëßïõ 2005. Ôï Attica óôåãÜæåôáé óôï CityLink (ðñþçí ÌÝãáñï Ìåôï÷éêïý Ôáìåßïõ Óôñáôïý) ôïõ ïðïßïõ ôï ïéêïäïìéêü óõãêñüôçìá ðåñéâÜëëåôáé áðü ôéò ïäïýò Óôáäßïõ, Âïõêïõñåóôßïõ, Ðáíåðéóôçìßïõ êáé ÁìåñéêÞò êáé áðïôåëåßôáé áðü 9 åðß ìÝñïõò êôßóìáôá, óõíïëéêïý åìâáäïý ðåñßðïõ 65.000 ô.ì, ôá ïðïßá åêôåßíïíôáé óå 6 ïñüöïõò êáé 3 õðüãåéá. Ôï áêßíçôï Ý÷åé ÷áñáêôçñéóôåß áðü ôï Õðïõñãåßï Ðïëéôéóìïý äéáôçñçôÝï êáé éóôïñéêü ìíçìåßï ôçò ðüëçò ôùí Áèçíþí, ùò ÷áñáêôçñéóôéêü äåßãìá áñ÷éôåêôïíéêÞò äçìïóßùí êôéñßùí ôçò åðï÷Þò ôïõ ÌåóïðïëÝìïõ. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η IDEAL Ηoldings, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία – άρρηκτα συνδεδεμένο με την δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικονομίας της Ελλάδας.  

Για τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, το «χρυσό» deal με την IDEAL Holdings του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για την πώληση του 100% της Attica Πολυκαταστήματα έναντι 100 εκατ. ευρώ, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στην επιχειρηματική του καριέρα.

Όμως γιατί το σημερινό μετοχικό σχήμα είπε ναι στην IDEAL Holdings του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, και απέρριψε τις κρούσεις γνωστών «μνηστήρων» του εξωτερικού που είχαν πολιορκήσει την Attica Πολυκαταστήματα; Όπως λένε στο Fortune Greece πηγές της Attica Πολυκαταστήματα, με το deal ο μετοχικός έλεγχος παραμένει σε ελληνικά χέρια και υπό την σκέπη ικανότατων επιχειρηματιών, οι ιδρυτές συνεχίζουν ως μέτοχοι με σοβαρό ποσοστό στην εταιρεία του νέου επενδυτή και μέσω του deal πραγματοποιείται έμμεση είσοδος στο Χρηματιστήριο.

Ίσως όμως αυτό που βάρυνε στην απόφαση των σημερινών μετόχων της Attica Πολυκαταστήματα να πουν το ναι στον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου είναι το γεγονός ότι υπό τη σκέπη της IDEAL υπάρχουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης.

Με βάση όσα είπε χθες στους αναλυτές ο επικεφαλής της IDEAL Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, οι πωλήσεις της Attica Πολυκαταστήματα από 209,7 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τα 240,6 εκατ. ευρώ το 2028, τα EBITDA από 23,5 εκατ. ευρώ εφέτος θα διαμορφωθούν στα 27,6 εκατ. ευρώ το 2027, οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 27 εκατ. ευρώ, οι σωρευτικές ταμειακές ροές θα υπερβούν τα 70 εκατ. ευρώ και η IDEAL θα έχει αποσβέσει την επένδυση, δηλαδή το δάνειο των 65 εκατ. ευρώ, έως το 2027.

Στο πλαίσιο αυτό της ανάπτυξης ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε πως τα Attica Πολυκαταστήματα έχουν προσύμφωνο μίσθωσης για κατάστημα 7.700 τ.μ. στο mall του Ελληνικού στη Λ. Βουλιαγμένης και για κατάστημα 5.000 τ.μ. στο Marina Galleria που θα βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο.

Σε ότι αφορά την IDEAL Holdings, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Η εξαγορά της της Attica Πολυκαταστήματα είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής θα προσεγγίσουμε εφέτος τα 400 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και τα 50 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA». Συγκεκριμένα με την απορρόφηση της Attica Πολυκαταστήματα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 392,1 εκατ. ευρώ από 174,7 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη EBITDA στα 53,2 εκατ. ευρώ από 27,4 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη προ φόρων στα 38,5 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν 60% στο 0,60 ευρώ από 0,39 το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για το πότε θα γίνει το exit από την επένδυση απάντησε πως δεν έχει καταστρώσει πολιτική exit από την εν λόγω επένδυση, αναφέροντας πως η IDEAL αποεπενδύει σε βάθος 5-7 ετών.

Η IDEAL συμφώνησε να εξαγοράσει, το 100% των μετοχών της Κυπριακής KT Golden Retail Venture LTD, που συμμετέχει με ποσοστό 100% στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Πολυκαταστήματα στις 20 Ιουνίου. Η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα γίνει με Ίδια Κεφάλαια ποσού 35 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δανεισμό ποσού 65 εκατ. ευρώ με έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής και ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης της εξαγοράς, συμφωνήθηκε όπως οι έμμεσοι/απώτεροι μέτοχοι και ελέγχοντες της εταιρείας ΚΤ, θα συμμετάσχουν σε:

– αγορά των 592.000 ιδίων μετοχών που κατέχει η IDEAL στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή και

– αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της IDEAL με καταβολή μετρητών και με έκδοση 7.869.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ ανά μετοχή, που θα πραγματοποιήσει η IDEAL, υπέρ αυτών, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της, ώστε να καταστούν μέτοχοι της IDEAL με ποσοστό που θα ανέρχεται περίπου στο 17,63% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μετά την ανωτέρω αύξηση.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2019 εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Πολυκαταστήματα των Κ. Λαμπρόπουλου, Κ. Τσουβελεκάκη και Α. Σγουμπόπουλου, ο όμιλος Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Γιάννης Σαραντίτης, ο Όμιλος Τσάκου, ο Δαυίδ και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: