Το πλάνο παγκόσμιας κυριαρχίας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
- 07/02/2016, 12:42
- SHARE
Στόχος του ιδρυτή του Facebook είναι να φτάσει τους 5 δισ. ενεργούς χρήστες τον μήνα. Πώς θα τα καταφέρει;
O ιδρυτής του Facebook και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει ένα πλάνο για την παγκόσμια κυριαρχία της εταιρείας του.
Μέχρι το 2030 ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε ότι στόχος του Facebook είναι να φτάσει τα 5 δισ. χρήστες, περισσότερους δηλαδή από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό, όπως αυτός εκτιμάται σήμερα. Το Facebook σήμερα υπολογίζεται ότι έχει περίπου 1,6 δισ. ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.
«Θέλουμε να συνδέσουμε όλο τον κόσμο και θα το καταφέρουμε με τη βοήθεια των κυβερνήσεων και άλλων μεγάλων εταιρειών» αναφέρει.
Βασικό όχημα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το project του Facebook, με την ονομασία Internet.org. Το Facebook κατασκεύασε και ετοιμάζεται να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες ένα τεράστιο αυτόνομο αεροπλάνο (drone), το οποίο θα πετά σε απομονωμένα μέρη της Γης και θα παρέχει στους κατοίκους δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Tο μη επανδρωμένο drone, με την ονομασία Aquila, που έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, όσο ένα αεροπλάνο Μπόινγκ 737, θα πετά σε ύψος 20 έως 30 χιλομέτρων, πάνω από τους αεροδιαδρόμους των κανονικών αεροπλάνων, αλλά και από τις καταιγίδες. Θα μπορεί να μένει στον αέρα, χωρίς ανεφοδιασμό, για 90 συνεχόμενες μέρες.
«Τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και απλά πετάει πάνω από μια πόλη δίνοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δεν είναι τρελό» ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ αινθουσιασμένος.
Το αεροπλάνο θα δίνει στους επίγειους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν Ίντερνετ με την πολύ υψηλή ταχύτητα των 10 Gigabit το δευτερόλεπτο, χάρη σε μια ειδική νέα τεχνολογία οπτικού λέιζερ, που θα μεταφέρει τα δεδομένα από τον ουρανό στο έδαφος και αντίστροφα.
Κάθε drone θα διαγράφει στον αέρα έναν κύκλο διαμέτρου τριών χιλομέτρων και εκτιμάται ότι θα παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση στο έδαφος σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Το αεροσκάφος κινείται με την ηλιακή ενέργεια, ζυγίζει περίπου 400 κιλά, ενώ σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε εντός 14 μηνών στη Βρετανία από την ειδική αεροδιαστημική ομάδα Ascenta του Facebook.