Το ποσό-ρεκόρ που ξόδεψε το 2017 η Google για lobbying
- 24/01/2018, 16:40
- SHARE
Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη χρονιά την πολύ ισχυρή τους θέση στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσινγκτον.
Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων η Google να μην έρχεται πρώτη όταν μιλάμε για τα έξοδα σε κυβερνητικό lobbying, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η τεχνολογική εταιρεία ξόδεψε τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση τη χρονιά που πέρασε.
Σπάζοντας, μάλιστα, το δικό της ρεκόρ, η Google έδωσε συνολικά 18 εκατ. δολάρια σε κάθε είδους δραστηριότητας lobbying σε διοικητικούς και κυβερνητικούς παράγοντες στην Ουάσινγκτον, προωθώντας υποθέσεις που αφορούν το εταιρικό της συμφέρον, όπως τα ζητήματα για τη μετανάστευση, τη φορολογία και την διαδικτυακή διαφήμιση.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που μια τεχνολογική εταιρεία έδωσε τα περισσότερα χρήματα για λόμπινγκ από το 1998 που άρχισε η επίσημη καταγραφή των σχετικών δαπανών από μεμονωμένες εταιρείες. Παραδοσιακά το πιο έντονο επιχειρηματικό λόμπινγκ έκαναν πάντα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και άμυνας. Οι AΤ&T, Boeing και Comcast συμπλήρωσαν την κορυφαία τετράδα του λόμπινγκ πέρυσι.
Παρόλα αυτά δεν ήταν μόνο η Google που ξεπέρασε τον εαυτό της σε αυτό το ζήτημα. Και οι υπόλοιπες μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες έδωσαν τεράστια ποσά για lobbying. Η Facebook ξόδεψε 11,6 εκατ. δολάρια, η Amazon 12,8 εκατ. δολάρια και η Apple 7,1 εκατ. δολάρια. Κάθε μια από τις παραπάνω επιχειρήσεις πρόσθεσε τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το 2016.
Οι περισσότερες από τις τεχνολογικές επιχειρήσεις διοχέτευσαν τα χρήματα αυτά στα ζητήματα της ουδετερότητας του διαδικτύου, την αναβίωση της συμφωνίας DACA, και την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
Επιπλέον, η Google έστρεψε τις προσπάθειές της στο μπλοκάρισμα νέων κανόνων που αφορούν τη διαφήμιση καθώς και την προώθηση των αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή η Amazon επιδίωξε να περάσει τα νομοθετήματα που ευνοούν μεγάλο εύρος των δραστηριοτήτων της, όπως τη φορολογία για τις διαδικτυακές πωλήσεις, το cloud computing, και την παράδοση δεμάτων μέσω drones. Από την πλευρά του η Facebook επικεντρώθηκε κυρίως στη μάχη κατά των fake news, ενώ η Apple πίεσε για ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή ασφάλεια.