Το… πραγματικό «Succession»: Ποιος θα κληρονομήσει την αυτοκρατορία των ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ;

Το… πραγματικό «Succession»: Ποιος θα κληρονομήσει την αυτοκρατορία των ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ;
epa03957497 Rupert Murdoch, founder, Chairman and CEO of News Corporation, listens to US President Barack Obama as he responds to questions during the Wall Street Journal CEO Council annual meeting, at the Four Seasons Hotel, in Washington, DC, USA, 19 November 2013. Obama discussed immigration reform and the health care rollout, among other topics. EPA/DREW ANGERER / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μέλλον της Fox News και της News Corp. βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Με την έντονη προσωπικότητα του δισεκατομμυριούχου Ρούπερτ Μέρντοχ, τη μεγάλη επιρροή του στα μέσα ενημέρωσης και τη συμμετοχή του στην πολιτική σκηνή, η οικογένεια Μέρντοχ τραβά εδώ και δεκαετίες τα φώτα της δημοσιότητας. Οι στρατηγικές κινήσεις του και οι μεγάλες συμφωνίες που έχει συνάψει διατηρούν το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό, το οποίο ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τη δημοφιλή σειρά του HBO, Succession, η οποία αντλεί έμπνευση από τη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις της οικογένειας συνεχίζονται εδώ και χρόνια, με την τελευταία νομική αντιπαράθεση να τους φέρνει ξανά στο προσκήνιο.

Ποιος θα κληρονομήσει την αυτοκρατορία Μέρντοχ;

Η ερώτηση αυτή έχει επανέλθει στο προσκήνιο μετά από μια δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου στη Νεβάδα. Ο 93χρονος Μέρντοχ έχει έξι παιδιά από τρεις γάμους: την Προύντενς από τον πρώτο του γάμο, τον Λάχλαν, την Ελίζαμπεθ και τον Τζέιμς από τον δεύτερο, και τις Γκρέις και Χλόη από τον τρίτο του γάμο με την επιχειρηματία Γουέντι Ντενγκ. Κατέχει περίπου το 40% των δικαιωμάτων ψήφου στις εταιρείες Fox Corp. και News Corp., και αν και ο Λάχλαν φαίνεται να είναι ο προτιμώμενος διάδοχος, η κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του θα καθορίσει το μέλλον των εταιρειών μετά τον θάνατό του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, ο Μέρντοχ προσπαθεί να τροποποιήσει το οικογενειακό καταπίστευμα, δίνοντας μεγαλύτερο έλεγχο στον Λάχλαν, κάτι που έχει οδηγήσει την Προύντενς, την Ελίζαμπεθ και τον Τζέιμς να προσφύγουν δικαστικά, με σκοπό να διατηρήσουν τα δικαιώματα που αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι θα μοιραστούν εξίσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δικαστική μάχη

Τον Ιούνιο, το δικαστήριο της Νεβάδα αποφάσισε ότι ο Μέρντοχ μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο καταπίστευμα εάν ενεργεί με καλή πίστη και προς το συμφέρον των κληρονόμων του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα ωφελήσουν τα παιδιά του, προστατεύοντας την αξία της Fox News ως συντηρητικού μέσου ενημέρωσης, κάτι που τα υπόλοιπα παιδιά του διαφωνούν ότι θα συμβεί.

Η υπόθεση αυτή έχει τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως, με το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για την οικογένεια που δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα.

Το μέλλον της αυτοκρατορίας Μέρντοχ

Η Fox News, η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ, αποτελεί το πιο επιτυχημένο ειδησεογραφικό κανάλι στις ΗΠΑ. Αν το δικαστήριο επιτρέψει στον Μέρντοχ να δώσει πλήρη έλεγχο στον Λάχλαν, η Fox News θα παραμείνει το ισχυρότερο συντηρητικό μέσο ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Αν, όμως, οι υπόλοιποι κληρονόμοι κερδίσουν την υπόθεση, η δυναμική της Fox και της News Corp. θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά, με ενδεχόμενες μεγάλες ανακατατάξεις ή ακόμη και πώληση των εταιρειών.

Πώς ο Μέρντοχ έχτισε την αυτοκρατορία του

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, γεννημένος στην Αυστραλία, δημιούργησε μια γιγαντιαία αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης με παρουσία σε τρεις ηπείρους. Η περιουσία του εκτιμάται στα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η μεγαλύτερη κίνησή του ήταν η πώληση της 21st Century Fox στην Walt Disney το 2019, έναντι 71,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά την επιχειρηματική του επιτυχία, η πορεία του σημαδεύτηκε από σκάνδαλα, όπως οι τηλεφωνικές υποκλοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Fox News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: