Το προσφυγικό «μπλοκάρει» τον μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία
- 29/01/2018, 12:05
- SHARE
Πολύωρες συζητήσεις με «έντονες αντιπαραθέσεις» απειλούν τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις των ηγεσιών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) ανεβλήθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η λήψη απόφασης για το προσφυγικό. «Εργαζόμαστε εντατικά και σκληρά ώστε να βρούμε λύσεις. Έχουμε τη σταθερή βούληση να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU). «Πιέζουμε ασφυκτικά», δήλωναν κύκλοι τους SPD, ενώ άλλοι διαπραγματευτές μιλούσαν για «έντονες αντιπαραθέσεις», σύμφωνα με το de.reuters.
Σύμφωνα πάντα με κύκλους των διαπραγματευτών, το ερώτημα το οποίο απασχόλησε είναι εάν θα επιτρέπεται να γίνονται δεκτοί πάνω από 1.000 πρόσφυγες το μήνα προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Το μεν SPD απαίτησε μια διευρυμένη αριθμητικά ρύθμιση, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες την απέρριψαν απολύτως. Το θέμα επείγει διότι την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να παραταθεί η αναστολή της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων και οι Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνούσαν μόνον εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συμφωνήσουν με την προαναφερθείσα διευρυμένη ρύθμιση, κατά το de.reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η 4η Φεβρουαρίου έχει τεθεί ως χρονικό όριο για να γίνει η τελική συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, η οποία όμως θα τεθεί και πάλι στην κρίση της βάσης του SPD (σ.σ. η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αναμένεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες).
Το 53% θεωρούν πως ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σουλτς μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας
Μόνο το 17% των Γερμανών πολιτών θα ψήφιζε πλέον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv. Υπενθυμίζεται ότι στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD είχε λάβει 20,5%.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) παραμένει το ισχυρότερο κόμμα με 34% (είχε λάβει 32,9% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου).
Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θα ελάμβανε 9% εάν γίνονταν τώρα εκλογές, ενώ το Σεπτέμβριο είχε λάβει 10,7%, οι Πράσινοι (Die Gruenen) 12% (8,9% τον Σεπτέμβριο), η Αριστερά (Die Linke) 10% (9,2%) και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) 12% (12,6%).
Οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν ανέρχονται στο 25% (23,8% ήταν η αποχή τον Σεπτέμβριο ).
Εάν οι πολίτες ψήφιζαν απ΄ευθείας τον / την καγκελάριο, τότε την Μέρκελ θα ψήφιζε το 47%, ενώ τον Σουλτς μόνο το 15%. Mάλιστα δεν θα τον ψήφιζε το 46%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, από τους ψηφοφόρους του SPD, ενώ αντίθετα την Μέρκελ θα την ψήφιζαν οι Χριστιανοδημοκράτες σε ποσοστό 90%.
Το 38% των ψηφοφόρων πάντως δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να επιλύσει καλύτερα τα προβλήματα της Γερμανίας μόλις το 7% απάντησε το SPD, το 27% απάντησε η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), ενώ το 53 % κανένα.
Επίσης μόνο το 33% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι κατάλληλος για αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και το 50% τον θεωρεί ακατάλληλο. Από τους ψηφοφόρους του SPD, το 45% εκφράζεται αρνητικά γι’ αυτόν και μόνο το 46% τον θεωρεί κατάλληλο για την ηγεσία του κόμματος.
Το 20% όσων τον θεωρούν ακατάλληλο θα προτιμούσε τον πρώην πρόεδρο και νυν υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκαμπριελ ή επίσης, σε ποσοστό 20%, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του SPD Aντρέα Νάλες.