To πρώτο ηλιακό αεροδρόμιο του κόσμου που δεν πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα
- 15/03/2016, 17:31
- SHARE
Ποια αεροδρόμια θέλουν να ανεξαρτοποιηθούν από το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πριν τρία χρόνια ξεκίνησαν να τοποθετούν ηλιακούς συλλέκτες, για πρώτη φορά στην οροφή του τερματικού σταθμού αφίξεων, και στη συνέχεια πάνω και γύρω από ένα υπόστεγο για τα αεροσκάφη.
«Θέλαμε να είμαστε ανεξάρτητοι από το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου της Ινδίας, Jose Thomas.
Την περσινή χρονιά, το αεροδρόμιο ανέθεσε στη γερμανική εταιρεία Bosch να χτίσει ένα 45 στρεμμάτων εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας κοντά στο διεθνές τερματικό σταθμό. To εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί και να παράγει ενέργεια από τον Αύγουστο του 2015, καθιστώντας το Cochin το πρώτο σε ηλιακή ενέργεια αεροδρόμιο στον κόσμο.
Τα δεκάδες χιλιάδες πάνελ παράγουν παραπάνω από 48,000-50,000 κιλοβάτ που χρησιμοποιεί ανά ημέρα το έβδομο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ινδίας, σύμφωνα με τον Thomas.
Το κόστος του έργου άγγιξε τα 9,3 εκατ. δολάρια, ένα ποσό που θα εξοικονομήσει το αεροδρόμιο σε λιγότερο από έξι έτη καθώς δεν θα πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε μια εποχή όπου η ηλιακή ενέργεια είναι μια οικονομική λύση για την Ινδία, η πρωτοβουλία του αεροδρομίου Cochin έχει τραβήξει την προσοχή πολλών: Η υπουργός πολιτικής αεροπορίας της Ινδίας, Ashok Gajapathi Raju επισκέφθηκε το αεροδρόμιο τον Ιανουάριο και δήλωσε ότι το σύστημα ηλιακής ενέργειας θα υλοποιηθεί και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας.
Μάλιστα, το διεθνές αεροδρόμιο της Καλκούτα, το οποίο είναι πιο πολυσύχναστο από αυτό του Cochin, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας που θα καλύπτει τα 70 στρέμματα του κτιρίου, ενώ αναμένεται να μειώσει το 30% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον διευθυντή Siga Judson.
Ο Thomas ακόμη συμπλήρωσε ότι τα περισσότερα αεροδρόμια συνήθως έχουν το χώρο για να χρησιμοποιήσουν ηλιακούς συλλέκτες, ωστόσο θεωρεί ότι τα αεροδρόμια που έχουν μικρότερες εγκαταστάσεις θα μπορούν να γίνουν πλήρως ηλιακά, καθώς αυτά δαπανούν και τη λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.