Το Public Group δημιουργεί το δικό του ψηφιακό… πορτοφόλι

Το Public Group δημιουργεί το δικό του ψηφιακό… πορτοφόλι
Τα νέα καταστήματα, οι επενδύσεις στην ψυχαγωγία και το retail footprint.

Την πρωτοκαθεδρία του Νο.1 Omni-Retail προορισμού σε Ελλάδα και Κύπρο κατάφερε να διατηρήσει για ακόμα μια χρονιά το Public Group. Μέσα από επενδύσεις ύψους €10 εκατ. και ένα δυναμικό οικοσύστημα με πάνω από 12 συνεργασίες με καινοτόμες εταιρείες, έφερε πολλαπλασιαστική αξία σε όλους, πετυχαίνοντας το 2023 υψηλή κερδοφορία, με τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Recurring EBITDA) να φτάνουν τα €20 εκατ., τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα του 2022 που ήταν €5 εκατ. Επίσης, η εταιρεία κατάφερε και να ξεπεράσει τα €500 εκατ. πωλήσεις που είχε θέσει ως στόχο για το 2023, με αύξηση 7% συγκριτικά με το 2022.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης του μοντέλου μετατροπής 15 καταστημάτων σε “Public + home” και με τις ψηφιακές πωλήσεις να φτάνουν στο 30% του συνολικού τζίρου, τα Public πέτυχαν αύξηση της συμμετοχής των οικιακών συσκευών στο 27%, αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που έδειξε το καταναλωτικό κοινό στο σύγχρονο μοντέλο αγορών οικιακών συσκευών που σύστησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Το 2023 ήταν η καλύτερη χρόνια όλων των εποχών ξεπερνώντας το μισό δις ευρώ κύκλο εργασιών και αγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία. Ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη μετά από μια δύσκολη συγχώνευση δύο brands που το καθένα είχε το δικό του καταναλωτικό κοινό. Η συνένωση με τα MediaMarkt και το πώς θα πείσουμε τον κόσμο μας να ψωνίσει οικιακές συσκευές ήταν, δίχως αμφιβολία, η πιο δύσκολη πρόκληση. Το 2024 η λειτουργική κερδοφορία θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία βρίσκεται στην καλύτερη φάση, τόσο σε επίπεδο top line, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας και θα έχει για πρώτη φορά καθαρές ταμειακές ροές. Τα καταφέραμε και κοιτάμε ένα βήμα μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπυ Μπουρλάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Public Group.

Αναφερόμενος στις υψηλές επιδόσεις του ομίλου, υπενθύμισε ότι διατηρεί και ενισχύει τρεις πρωτιές μεταξύ των οποίων, Νο1 love brand στην ελληνική αγορά, omni πωλήσεις στο συνολικό τζίρο 30%, αλλά και ένα ποσοστό 70% Ελλήνων καταναλωτών να δηλώνει ότι επισκέπτεται συστηματικά τα public stores.

«Μετά τον covid υλοποιήσαμε έξι επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ και 14 συνεργασίες για τη δημιουργία υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη. Είναι πολύ εύκολο να μειώσεις τα κόστη και να υποβαθμίσεις την εμπειρία του πελάτη. Εμείς αυτό το αποφύγαμε. Εξίσου υψηλή διατηρήσαμε και την εμπειρία του εργατικού δυναμικού μας. Οι άνθρωποι μας συστήνουν τα public ως εργοδότη σε φίλους και συγγενείς και νιώθουν ότι εδώ έρχονται για να εξελιχθούν και να κάνουν καριέρα».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Public Group, ο κ. Μπουρλάς τόνισε πως τα άτοκα δάνεια, η επέκταση εγγύησης, η τοποθέτηση lockers και η δυνατότητα πληρωμών μέσω KLARNA, αποτέλεσαν ένα επιτυχημένο μείγμα νέων υπηρεσιών που έδωσαν σημαντική ώθηση στον τζίρο. Πρόσθεσε πως στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου είναι το γεγονός ότι το 90% των παραδόσεων γίνονται μέσα σε μια ημέρα, από την αγορά ενός βιβλίου μέχρι πλυντήρια και ψυγεία, ενώ εκτός από τα κλιματιστικά όπου εκεί συνεργάζονται με εξωτερικούς εγκαταστάτες και υπάρχει καθυστέρηση, για όλες τις υπόλοιπες λευκές συσκευές η εγκατάσταση γίνεται την ίδια ημέρα με την παράδοση, προκειμένου ο καταναλωτής να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει άμεσα το προϊόν που έχει αγοράσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 1 στις 3 συναλλαγές γίνονται μέσω KLARNA, καθώς στους νέους αρέσουν οι ψηφιακές δόσεις, ενώ στο market place φιλοξενούνται 200.000 κωδικοί, 10 φορές περισσότεροι από τον αντίστοιχο αριθμό των ανταγωνιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε το νέο loyalty πρόγραμμα

Στα σημαντικά νέα που ανακοίνωσε η διοίκηση συγκαταλέγεται και το νέο loyalty πρόγραμμα, ”Public +”, που θα περιλαμβάνει επιστροφή χρημάτων στο Public Wallet των πελατών και μακροπρόθεσμα επιβράβευση με ελκυστικά προνόμια.

«Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα επιβράβευσης που ξεκινά από σήμερα να δίνει προνόμια στους πελάτες μας. Είμαστε ο πρώτος παίκτης που δημιουργεί δικό του wallet. Παράλληλα, ο πελάτης των καταστημάτων Public θα παίρνει εκπτώσεις από το bookvoice.gr, τη Vodafone και το iRepair, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια σχέση περισσότερο ανταποδοτική. Από χθες η κάρτα των χρηστών αντί να δείχνει πόντους, δείχνει τα ευρώ που μπορούν να εξαργυρώσουν σε αγορές. Σκοπεύουμε να φτιάξουμε ξεχωριστό app» διευκρίνισε ο κ. Μπουρλάς.

Η περίπτωση της Κύπρου και το 10 νέων καταστημάτων την επόμενη 3ετία

Ερωτηθείς αναφορικά με τα σχέδια επέκτασης στην κυπριακή αγορά, ο επικεφαλής του Pubic Group, υπογράμμισε πως αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως ένα ακόμη σημαντικό κανάλι του δικτύου τους που εμφανίζει προοπτική ανάπτυξης.

«Εξετάζουμε το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Πάφο και Λεμεσό. Τα δυο που έχουμε ήδη στη Λευκωσία πάνε πολύ καλά. Δεν κοιτάμε άλλες βαλκανικές χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κύπρο είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε Ελληνόφωνα πωλητή. Κάθε χρόνο παραιτείται το 70% του εργατικού δυναμικού για να εργαστεί σεζόν στον κλάδο του τουρισμού, όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 25%. Στην Αμερική το λιανεμπόριο θεωρείται καριέρα, εδώ η νοοτροπία είναι να βρω προσωρινά μια δουλειά μέχρι να βρω μια κανονική δουλειά. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε στους ανθρώπους ένα πλάνο εξέλιξης και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει».

Ο κ. Μπουρλάς επεσήμανε πως όλα τα καταστήματα – και τα 59 – θα έχουν σταδιακά οικιακές συσκευές καθώς ο πελάτης θέλει την πλήρη γκάμα. «Έχουμε εντοπίσει τα τυφλά σημεία και ο στόχος είναι τα καταστήματα να φτάσουν τα 70 τα επόμενα 3-5 χρόνια. Στο κατάστημα του Συντάγματος θα βάλουμε το μεγαλύτερο Apple shop, ενώ αν όχι το πιο ωραίο, αλλά από τα ωραιότερα θα είναι το κατάστημά μας στο The Ellinikon. Θα είναι συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ., θα έχει τρεις ορόφους και το αρχικό πλάνο από τη Lamda Development είναι η παράδοση να υλοποιηθεί το 2026».

Το στοίχημα του retail footprint

«Εστιάζουμε πολύ στο αποτύπωμα που αφήνουμε στον κλάδο του λιανεμπορίου. Αποτελεί στρατηγική επιλογή το να εστιάσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου με το άνοιγμα 10 επιπλέον καταστημάτων την επόμενη τριετία σε διάφορα μέρη της Αττικής, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, καθώς επίσης και να προβούμε σε αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων καταστημάτων σε public+home, όπως γίνεται στην περίπτωση του Πειραιά και των Ιωαννίνων» ανέφερε ο Κώστας Στράτης – Chief Commercial Officer Public Group διευκρινίζοντας πως 24 καταστήματα θα περιλαμβάνουν shop in shop της Vodafone.

Το Public Group είναι σήμερα Νο2 παίκτης στην ελληνική αγορά στις οικιακές συσκευές και για το 2024 ενισχύει την κατηγορία της ψυχαγωγίας προσβλέποντας φέτος σε πάνω από 90 εκατ. ευρώ πωλήσεις με ρυθμό ανάπτυξης 15%, όπως σημειώθηκε και το 2023.

«Στηρίζουμε τον καταναλωτή σε κάθε συνθήκη προσφέροντας την υπηρεσία τα «Πάντα Άτοκα». Στόχος μας είναι πάνω από το 25% του συνολικού τζίρου να γίνεται με ευέλικτους τρόπους πληρωμής» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: