Το «ραμμένο κουστούμι» των μέτρων μια βδομάδα πριν την τεχνική συμφωνία
- 24/04/2017, 20:15
- SHARE
Η κυβέρνηση υποδέχεται ξανά στην Αθήνα τους θεσμούς με έτοιμα εφαρμοστικά νομοσχέδια.
Τα εφαρμοστικά νομοσχέδια για τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ, που αφορούν στις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου, αλλά και όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, που αφορούν σε εργασιακά, ενεργειακά και απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων είναι σχεδόν έτοιμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «όλα πρέπει να τελειώσουν έως το τέλος της εβδομάδας», μεταφέροντας την αίσθηση του επείγοντος, ώστε να μη χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, που αφίχθησαν τη Δευτέρα στην Αθήνα έχουν ανακοινώσει πως θα αναχωρήσουν στο τέλος της εβδομάδας, δίνοντας έτσι ένα άτυπο τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση του τεχνικού κειμένου (Staff Level Agreement). Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμα τα σχετικά νομοσχέδια με το… κοστούμι των μέτρων, ώστε να μη χαθεί χρόνος και να μπορέσουν να ψηφιστούν έως τις 15 Μαϊου.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλλει τη «ρήτρα μη εφαρμογής» σε περίπτωση, που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, «τα μέτρα θα εφαρμοστούν και αυτό είναι βασική παραδοχή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Παράλληλα, σχεδόν γραμμένα είναι και τα κείμενα των δύο συμφωνιών με το ΔΝΤ (MEFP) και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (MOU). Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει στη «σκληρή» γραμμή, με την WSJ να επικαλείται δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ότι οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό «είναι μόνο η αρχή» και πως απομένουν να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις ακόμη.
Η στάση του Ταμείου, που αποτελεί «προαπαιτούμενο» για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Στις επίσημες δηλώσεις τα στελέχη του επιμένουν πως δεν θα μπουν εάν δεν γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που ζητά, αλλά και εάν δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Στο παρασκήνιο, πάντως, οι πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να έχει συμφωνήσει «κάτω από το τραπέζι» ότι θα μπει για ένα χρόνο με ένα μικρό ποσό και τον Αύγουστο του 2018 θα αποπληρωθεί για το σύνολο των ποσών, που έχει δανείσει στην Ελλάδα από κεφάλαια του ESM.
Όπλο στα χέρια της Γερμανίας και όχι της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι τελικά το πλεόνασμα-μαμούθ για το 2016, που επιβεβαίωσε και επίσημα η Eurostat και ανέρχεται σε 3,9% του ΑΕΠ ή 4,2% του ΑΕΠ σε όρους προγράμματος. Το πολύ υψηλό πλεόνασμα δίνει το επιχείρημα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλά πλεονάσματα, άρα δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις στο χρέος.
Με δεδομένο ότι η πρόοδος που έγινε στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα δεν θεωρείται ιδιαίτερη, το ζήτημα είναι ένα από τα βασικά «αγκάθια», που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις.