Το real estate στην Ελλάδα: Οι εξελίξεις, οι τάσεις και η ανάπτυξη

Το real estate στην Ελλάδα: Οι εξελίξεις, οι τάσεις και η ανάπτυξη
H Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό.

Από τον Κίμωνα Τσακίρη, Partner, KG LAW FIRM

Βγαίνοντας από την οικονοµική κρίση της προηγούµενης δεκαετίας, οι επενδύσεις σε ακίνητα (real estate) αποτελούν και πάλι ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης της Ελλάδας. Από µια χώρα όπου το πρόγραµµα της Golden Visa για χρόνια αποτελούσε σχεδόν τον µοναδικό τοµέα ενδιαφέροντος επενδυτών στα ακίνητα, βλέπουµε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την εµπιστοσύνη των ξένων, κυρίως στον τοµέα του τουρισµού. Έχει διαµορφωθεί, πλέον, ένα επενδυτικό κλίµα που βοηθά στην αναβάθµιση υποβαθµισµένων περιοχών, αλλά και στη δηµιουργία νέων, µε σύγχρονα πρότυπα. Η χώρα εξελίσσεται προσαρµοζόµενη, και σε αυτό η προστασία του περιβάλλοντος έχει τη δική της εξέχουσα θέση.

Από τα χαμηλά (€250.000) στα ψηλά (€800.000)

Η θεσµοθέτηση του προγράµµατος άδειας διαµονής µέσω επένδυσης σε ακίνητα, η «Χρυσή Βίζα» (Golden Visa), σύµφωνα µε τον Νόµο 4251/2014 κατά την περίοδο της κρίσης, προσείλκυσε λόγω του χαµηλού ορίου επένδυσης σηµαντικό αριθµό επενδυτών τρίτων χωρών και βοήθησε ουσιαστικά στο να εισέλθουν σηµαντικά κεφάλαια στη χώρα. Σήµερα, σε ένα επενδυτικό περιβάλλον που έχει αλλάξει και αλλάζει προς το καλύτερο, το πρόγραµµα της Golden Visa αποκτά διαφορετική δυναµική. Είναι χαρακτηριστικό ότι µε τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης (Ν.5038/2023) διαµορφώθηκαν προς τα πάνω τα χρηµατικά όρια για περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, στα 800.000 ευρώ, ποσό πάνω από 300% µεγαλύτερο από αυτό της αρχικής διάταξης. Λαµβάνοντας, όµως, υπόψη και τους ειδικότερους όρους που πρέπει να εφαρµόζονται ώστε η επένδυση να οδηγήσει σε άδεια διαµονής (ένα ακίνητο, ελάχιστα τετραγωνικά), βλέπουµε ότι η Golden Visa λειτουργεί πιο στοχευµένα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LAMDA DEVELOPMENT
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LAMDA DEVELOPMENT

Ξενοδοχειακές Επενδύσεις

Το ενδιαφέρον των ξένων τουριστικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα είναι εντυπωσιακό. Aman, Four Seasons Hotels and Resorts, Hyatt Hotels Corporation, Marriott International, κ.λπ. βρίσκονται στην Ελλάδα. Η βελτίωση της ελληνικής οικονοµίας, σε συνδυασµό µε τα µοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου µας και τον ετησίως αυξανόµενο αριθµό τουριστών, ευνόησαν και ευνοούν τις επενδύσεις στον τουριστικό τοµέα. Αδειοδοτούνται, κατασκευάζονται και τίθενται σε λειτουργία σύνθετα τουριστικά καταλύµατα (Ν. 4002/2011) και ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (Ν.4179/2013). Μέσω αυτών αναβαθµίζεται η ποιότητα του προσφερόµενου τουριστικού προϊόντος, διαφηµίζεται η Ελλάδα στο εξωτερικό µε την προβολή δηµοφιλών τουριστικών θερέτρων, τα οποία µε τη σειρά τους προσελκύουν τουρίστες, καθώς και επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που επιθυµούν να συνδυάσουν την απόκτηση επώνυµης ακίνητης τουριστικής κατοικίας για προσωπική χρήση µε τη δυνατότητα αξιοποίησής της για απόκτηση εισοδήµατος.

«Στο Ελληνικό έχουν στραφεί τα βλέμματα όλων. H επιτυχία του έργου σίγουρα, αποτελεί ένα στοίχημα. Οι συνέργειες, όμως, που έχουν αναπτυχθεί δείχνουν ότι αυτό θα κερδηθεί».

H ανάπλαση της Αθήνας και του Πειραιά. Το Ελληνικό

Οι υποβαθµισµένες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά είναι από τις περιοχές που βγαίνουν κερδισµένες από την αυξηµένη τάση επένδυσης. Έργα ανάπλασης έχουν ξεκινήσει µε στόχο την αναζωογόνηση περιοχών που µέχρι πρόσφατα ήταν εκτός του ραντάρ των επενδυτών. Έχουν ανακαινιστεί και αλλάξει χρήση κτίρια σε κεντρικά σηµεία και κεντρικούς δρόµους της Αθήνας (Οµόνοια, Σταδίου, Πανεπιστηµίου), ενώ µέσω παραχωρήσεων αποκτούν ζωή κτίρια που βρίσκονταν για χρόνια σε αχρησία (Πύργος Πειραιά). Καθώς αυτά γίνονται µε έµφαση στην ενεργειακή απόδοση/αυτοτέλεια και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, το αποτέλεσµα είναι ακόµη σπουδαιότερο.

Το Ελληνικό (Ν.4062/2012) είναι από την άλλη το έργο στο οποίο έχουν στραφεί τα βλέµµατα όλων. Και όχι άδικα. Το παραλιακό µέτωπο της Αθήνας αποκτά νέα εικόνα. Ο χώρος του παλιού αεροδροµίο στο Ελληνικό αποτελεί το πλαίσιο για την εκ του µηδενός δηµιουργία ενός πολυλειτουργικού κέντρου, δηµιουργώντας κατοικίες, εµπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώρους αναψυχής, αναπτύσσοντας χώρους πρασίνου και άθλησης, βελτιώνοντας υποδοµές και δίκτυα. Η επιτυχία του έργου του Ελληνικού, σίγουρα, αποτελεί ένα στοίχηµα. Οι συνέργειες, όµως, που έχουν αναπτυχθεί δείχνουν ότι αυτό θα κερδηθεί.

Αντί επιλόγου

Το real estate στην Ελλάδα επανήλθε σε φάση ανάπτυξης. Μετά τα µαθήµατα του παρελθόντος, οι προκλήσεις είναι πολλές. Οι ξένες επενδύσεις, οι πρωτοβουλίες σε εγχώριο επίπεδο, αλλά και η τάση για πιο περιβαλλοντικές λύσεις, διαµορφώνουν ένα µέλλον διαφορετικό. Τα έργα είναι σηµαντικά, και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη πολλές. Επιτυχία µας θα είναι µέσα από τις συνέργειες που διαµορφώνονται συνεχώς η Ελλάδα να συνεχίσει την ανοδική πορεία της για επενδύσεις στον τοµέα του real estate στο µέλλον, µη επαναλαµβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

 

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024

*Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

**H νέα έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί Παρασκευή 12 Ιουλίου στα περίπτερα.