Το rebound story της οικογένειας Ντεληδήμου

Το rebound story της οικογένειας Ντεληδήμου
Πώς η οικογένεια Ντεληδήμου "ανέστησε" την Intertrade.

Τον περασμένο Απρίλιο η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άναψε το πράσινο φως στη νέα στρατηγική επένδυση ύψους 99 εκατ. ευρώ της Intertrade, συμφερόντων της οικογένειας Ντεληδήμου.

Σκοπός του επενδυτικού σχεδίου είναι η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας με την απόκτηση σύγχρονων μηχανημάτων και ειδικότερα η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού «Tissue», με χρήση ανακυκλούμενου χαρτιού. Η υλοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου αποβλέπει στην παραγωγή του πρώτου Low Carbon Emission χαρτιού, το οποίο θα αποτελέσει με τη σειρά του την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέας γενιάς προϊόντων με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, η δε χρηματοδότηση του κινήτρου της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι η μοναδική που υλοποιεί η βιομηχανία η οποία εξαγόρασε προ ετών το brand Softex και η πορεία της δεν ήταν πάντα αβρόχοις ποσί. Κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί ο Γιάννης Ντεληδήμος, που προ ετών μιλώντας στο TEDxAcademy.

Ο Γιάννης Ντεληδήμος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας Intertrade το 2006 όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τις σπουδές του έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε ένα μπαράζ εξαγορών. Όμως το success story της Intertrade δεν είναι οι εξαγορές, που είναι απότοκο μιας πολύχρονης πορείας επενδύσεων, αλλά το πως ο Γιάννης Ντεληδήμος και η αδερφή του κατάφεραν να επαναφέρουν στο ενάρετο κύκλο την εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Όταν ανέλαβε την Intertrade το 2006 το χρέος της εταιρείας, όπως έχει πει ο ίδιος, ήταν στο 170% το έλλειμμα στο 15% και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ήταν από δύσκολη έως αδύνατη. Κι όμως μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το χρέος της από το 170% στο 30%, να περιορίσει το κόστος παραγωγής κατά 20%, να δεκαπλασιάσει τον τζίρο της από τα 5 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ, να αυξήσει την απασχόληση 5 φορές, το μισθολογικό κόστος 5,3% και να κάνει, τότε το 2012, εξαγωγές σε 9 χώρες.

Πως το πέτυχε αυτό; Επενδύοντας στη διαφορετικότητα. Το πρώτο πράγμα που έκανε η οικογένεια Ντεληδήμου ήταν να δημιουργήσει μια βιομηχανία με δομές μεγάλης εταιρείας επενδύοντας σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που μορούν να παράγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες, δηλαδή όγκο.

Σήμερα κοντά δύο δεκαετίες από την ημέρα που ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας η Intertrade, πραγματοποιεί πωλήσεις άνω των 126,6 εκατ. ευρώ από 78,148 εκατ. ευρώ το 2021. Από αυτές τις πωλήσεις τα 97,99 εκατ. ευρώ από 59,456 εκατ. ευρώ το 2021 κατευθύνθηκαν στην εσωτερική αγορά και τα 28,651 εκατ. ευρώ έναντι 18,692 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στα καθαρά κέρδη της τα οποία ξεπέρασαν τα 3,923 εκατ. ευρώ από 1,427 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υπόχρεώσεων της ανήλθε στα 152,995 εκατ. ευρώ από 118,089 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων και εμπορευμάτων μετακυλίοντας το σύνολο του κόστους στην κατανάλωση. Παράλληλα έχει έρθει σε συμφωνία με τους βασικούς προμηθευτές της για την εξασφάλιση προμήθειας Α και Β υλών ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγή λειτουργία.

Για την τρέχουσα οικονομική χρήση αναμένεται ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA θα σημειώσουν περαιτέρω μεγάλο άνοδο ακολουθώντας τις προβλέψεις του πενταετούς business plan. Τα επιπλέον έσοδα εκτιμάται ότι θα αποκλιμακώσουν σημαντικά το χρέος της εταιρείας και θα επαναφέρουν τον δείκτη καθαρού χρέους/EBITDA σε επίπεδο κάτω του 5. Αναφορικά με τις εξαγωγές αναμένεται και αυτές να διευρυνιούν πέρα από το κομμάτι του έτοιμου προϊόντος και στο κομμάτι της πρώτης ήλης. Ενώ σε ότι αφορά τη νέα επένδυση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: