Το ρούβλι της Ρωσίας έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως. Αυτό σημαίνει άραγε ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν;
- 01/04/2022, 09:25
- SHARE
των Ken Sweet & Ellen Knickmeyer
Το ρωσικό ρούβλι μέχρι την Τετάρτη είχε ανακάμψει από την πτώση του όταν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι προσπάθησαν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία επιβάλλοντας νέες κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταφύγει σε ακραία οικονομικά μέτρα για να αμβλύνει τις κυρώσεις της Δύσης και να ενισχύσει το νόμισμά του.
Ενώ η Δύση έχει επιβάλει πρωτοφανή επίπεδα κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια στο 20% και το Κρεμλίνο έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων σε όσους επιθυμούν να ανταλλάξουν τα ρούβλια τους με δολάρια ή ευρώ.
Είναι μια νομισματική άμυνα που ο Πούτιν ίσως να μην μπορεί να αντέξει, καθώς οι μακροπρόθεσμες κυρώσεις επιβαρύνουν τη ρωσική οικονομία. Αλλά η ανάκαμψη του ρουβλίου θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι κυρώσεις στην τρέχουσα μορφή τους δεν λειτουργούν τόσο δυναμικά όσο υπολόγιζαν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας για να πιέσουν τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια ένδειξη ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να στηρίξει τεχνητά το νόμισμά της λειτουργούν μέσω της μόχλευσης των κλάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το ρούβλι διαπραγματευόταν σε ισοτιμία περίπου 85 ανά δολάριο ΗΠΑ, δηλαδή περίπου στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεκινήσει η Ρωσία την εισβολή της πριν από έναν μήνα. Το ρούβλι είχε υποχωρήσει περίπου στα 150 ανά δολάριο στις 7 Μαρτίου, όταν προέκυψε η είδηση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πόνο στη Ρωσία.
«Το μόνο μέσο για να παροτρύνουμε τη Ρωσία να αναζητήσει ειρήνη είναι οι κυρώσεις», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από την πολιορκημένη χώρα του και πρόσθεσε: «Όσο ισχυρότερα είναι τα πακέτα κυρώσεων, τόσο πιο γρήγορα θα επαναφέρουμε την ειρήνη».
Όλο και περισσότερο, οι αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες τίθενται υπό έλεγχο ως παραθυράκι και σανίδα σωτηρίας για τη ρωσική οικονομία.
«Για τη Ρωσία, τα πάντα αφορούν τα ενεργειακά της έσοδα. Είναι ο μισός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της. Είναι αυτό που υποστηρίζει το καθεστώς του Πούτιν και τον πόλεμο», είπε η Tania Babina, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που γεννήθηκε στην Ουκρανία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια γιατί κάτι τέτοιο θα στραγγαλίσει τελικά την πίστωση σε επιχειρήσεις και δανειολήπτες. Σε κάποιο σημείο, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα αναπτύξουν τρόπους για να παρακάμψουν τους ελέγχους κεφαλαίων της Ρωσίας, μετακινώντας χρήματα σε μικρότερα ποσά. Καθώς οι κυρώσεις πιέζουν τη ρωσική οικονομία, οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτό θα επιβαρύνει τελικά το ρούβλι.
Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας συνεχίστηκαν στην Ευρώπη καθώς και στην Κίνα και την Ινδία. Αυτές οι εξαγωγές έχουν λειτουργήσει ως οικονομικό στήριγμα για τη ρωσική οικονομία, στην οποία κυριαρχεί ο ενεργειακός τομέας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο για ηλεκτρισμό και θέρμανση έχει καταστήσει σημαντικά πιο δύσκολη την απαγόρευση των αγορών, κάτι που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν όταν απαγόρευσε τη σχετικά μικρή ποσότητα πετρελαίου που εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη:
Νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας την ώρα που έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν
Πηγή: fortune.com