Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ σε περίπτωση ενός Brexit

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ σε περίπτωση ενός Brexit
epa01587682 A ten British Pound note and a ten Euro note, on 30 December 2008. Sterling was pushed to a six and half year low against the dollar 30 December and hovered close to record lows against the euro, keeping parity with the single currency in sight. EPA/ANDY RAIN

Αξιωματούχοι της Τράπεζας κάνουν λόγο για στήριξη των αγορών με όλα τα μέσα εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Έτοιμη να «πάρει το όπλο της» δηλώνει η ΕΚΤ σε περίπτωση που οι κάλπες του δημοψηφίσματος της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου βγάλουν έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Τράπεζας στο πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να υποσχεθεί δημόσια πως θα στηρίξει τις αγορές εάν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στην έξοδο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναμένεται να γίνει στις 24 Ιουνίου εφόσον τα πρώτα πρωινά αποτελέσματα δείξουν ότι οι Βρετανοί επέλεξαν το Brexit.

«Θα υπάρξει ανακοίνωση πως θα κάνει ότι χρειάζεται για να διατηρήσει την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές» ανέφερε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό για το οποίο θα δεσμευτεί η ΕΚΤ θα αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων γραμμών ανταλλαγής (swap lines) με την Τράπεζα της Αγγλίας, επιτρέποντας την ανταλλαγή ευρώ και βρετανικών λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα δύο νομίσματα, υποστήριξαν οι πηγές.

Η ΕΚΤ χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο σε δύο ακόμη πρόσφατες περιπτώσεις, σε συνεργασία με την Fed, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και κατά την κρίση του 2007, ούτως ώστε να «ξεκλειδώσει» επιπλέον δολάρια.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως η παροχή επιπρόσθετων πόρων στις τράπεζες μετά από ένα Brexit θα κάνει πιο ήπιες τις πιέσεις και θα μειώσει τον ενδεχόμενο πανικό στις αγορές.

Πάντως το Reuters αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ είναι από μόνες τους περιορισμένες. Μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις από τη Γερμανία, όταν μάλιστα όλοι ετοιμάζονται για την επερχόμενη προεκλογική περίοδο στη χώρα.

Την περίοδο του δημοψηφίσματος οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης θα έχουν μια σειρά από συναντήσεις, στις οποίες αναμένεται να οργανώσουν την απάντηση τους σε ενδεχόμενο Brexit.

O διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mαρκ Κάρνεϊ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη την ημέρα του δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου. Επιπλέον, οι διοικητές των 19 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει μια τηλεδιάσκεψη την επόμενη ημέρα, στις 24 Ιουνίου.

Το Σαββατοκύριακο μετά το δημοψήφισμα, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ελβετία, για την ετήσια συνεδρίαση της ΒIS.