Το σχέδιο «take it or leave it» προς την Ελλάδα
- 18/05/2015, 15:31
- SHARE
Ποια ημερομηνία θέτουν οι Ευρωπαίοι ως καταληκτική για να υπάρξει συμφωνία – Γιατί επανέρχεται το σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα.
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για την πληρωμή τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών υποχρεώσεων, οι δανειστές έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας… Φυσικά και η λύση της εξόδου από το ευρώ είναι αυτή που όλοι θέλουν να αποφύγουν, ωστόσο, στη φαρέτρα υπάρχουν και άλλες. Πριν από αρκετές εβδομάδες, την επικρατέστερη περιέγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για μοντέλο Κύπρου, με κλείσιμο των τραπεζών και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.
Το σχέδιο συζητήθηκε ήδη στο περασμένο ΔΣ του ΔΝΤ, ενώ φαίνεται πως κερδίζει έδαφος μεταξύ των Ευρωπαίων, με τις εισηγήσεις να κάνουν λόγο για πρόταση με τη μορφή του…take it or leave it προς την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να το αρνείται, το πρόβλημα όμως είναι πλέον ορατό και είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την επιβολή νέου «κουρέματος» στις εγγυήσεις με τις οποίες δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα ούτε στην προσεχή συνεδρίαση, ωστόσο βλέπουν ότι εάν συνεχίσει η αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης, το κούρεμα να έρχεται στις 27 Μαΐου. Ο ίδιες πηγές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το haircut στα collaterals των τραπεζών αυξηθεί στο 50%, τότε τα «μαξιλάρια» ρευστότητας μειώνονται στα περίπου 10 δισ. ευρώ, άρα οι αντοχές τους (με βάση και τις εκροές καταθέσεων που θα αυξηθούν σε μία τέτοια περίπτωση) δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το χρονικό όριο των 2-3 εβδομάδων.
Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο επαληθευτεί, η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι υποχρεωμένη να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφούν από τον υπουργό Οικονομικών.
Το χρονικό όριο για τους Ευρωπαίους φαίνεται πως είναι το τέλος του μήνα. Εάν έως τότε, δεν έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα παρουσιάσουν στην Αθήνα το δικό τους σχέδιο, με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν και να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα προκειμένου να εκταμιευθεί η βοήθεια, αλλά και να συνεχίσει η ΕΚΤ τη ρευστότητα προς τις τράπεζες μέσω του ELA.
Το σχέδιο έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται ο επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ και εάν τελικά είναι αυτό που θα μπει στο τραπέζι, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να απευθυνθεί στο λαό είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές, χωρίς να είναι βέβαιο το ποια θέση θα υποστηρίξει τελικά: ναι ή όχι στο προτεινόμενο πακέτο;
Το σίγουρο είναι πως για κάθε απάντηση θα είναι υποχρεωμένη να δώσει και τις απαντήσεις για τις συνέπειες…
Διαβάστε επίσης: