To σχέδιο της επόμενης μέρας: Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα

To σχέδιο της επόμενης μέρας: Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, με θέμα συζήτησης τις σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στον τουρισμό και οι προοπτικές της δυναμικής επανεκκίνησης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, Αθήνα, Πέμπτη 09 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, τα αρμόδια υπουργεία καταθέτουν προτάσεις προκειμένου να φτιαχτεί άμεσα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε σταδιακά να επανεκκινήσουν όλοι οι τομείς της οικονομίας και να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν.

Το σχέδιο της επόμενης μέρας επεξεργάζεται επιτροπή ειδικών, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου.

Στο σχέδιο αυτό ο πρώτος λόγος ανήκει σε επιστήμονες όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Ηλίας Μόσιαλος και άλλοι που μελετούν την εξέλιξη της πανδημίας και εισηγούνται σχετικά με πότε και ποιοι τομείς της οικονομίας είναι έτοιμοι να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίµου διεµήνυαν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα πως το 24ωρο γύρω από το πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ήταν ο τελευταίος σοβαρός σκόπελος πριν από την τελική µορφοποίηση του λεγόµενου «recovery plan», του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς τοµέων της κοινωνικής και οικονοµικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθµούς, διαδικασία που, σύµφωνα µε τους ειδικούς, αναµένεται να διαρκέσει περί τους δύο µήνες.

Tα επιδημιολογικά στοιχεία στο τέλος Απριλίου θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση. Υπό την προϋπόθεση ότι η επιδηµιολογική καµπύλη θα επιβεβαιώσει την πτωτική της πορεία και την ερχόµενη εβδοµάδα, των επίσηµων ανακοινώσεων για την ενεργοποίηση του σχεδίου µερικής άρσης των περιορισµών θα προηγηθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, νέο τηλεοπτικό µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό ο πρωθυπουργός αναµένεται να προδιαγράψει τις βασικές πτυχές του οδικού χάρτη επαναφοράς στην κανονικότητα αλλά και τους κρίσιµους χρονικούς του σταθµούς.

Ο γενικός κανόνας που θ’ ακολουθηθεί με τα έως σήμερα δεδομένα είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στο lockdown. Όλα δείχνουν πάντως ότι από τις 4 Μαΐου θα γίνουν τα πρώτα δειλά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους, καθώς εξετάζεται να συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις.
Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Έπειτα θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Έπειτα θ’ ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τα σχολεία θ’ ακολουθήσουν μόνον εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως. Διαφορετικά, θα διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις, είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου, ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, υπάρχει και το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Όχι, όμως, και της ματαίωσής τους, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Η εκ νέου δραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, με το άνοιγμα των ξενοδοχείων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το βέβαιο είναι ότι έχει ήδη χαθεί το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς για τον τουρισμό. Την ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, θα τη δούμε στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ πλήρης ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα υπάρξει στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) εκτός νέου απροόπτου.

Θεοδωρικάκος: Τέλη Απριλίου η αξιολόγηση της πανδημίας, επιστροφή στην κανονικότητα μόνο όταν βγει το εμβόλιο

Στα τέλη Απριλίου θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου εάν όλα πάνε καλά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουμε μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις του κ. Τσιόδρα και των ειδικών, αλλά, όπως σημείωσε, «τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός, διότι καλή η ειδική γνώση και η τεχνοκρατική γνώση, αλλά πάντοτε οι αποφάσεις είναι πολιτικές και σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό».

Για φαινόμενα συναθροίσεων σε Εκκλησίες, ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι η Εκκλησία, έχει συμβάλει με ώριμες αποφάσεις και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Πιστεύω ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει και απόψε το βράδυ στις 12, την ώρα της Ανάστασης του Χριστού, θα είναι η ώρα που θα δείξουμε την πίστη μας με έναν δικό μας εσωτερικό τρόπο καθένας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είμαστε γεροί για να γιορτάσουμε με τον πατροπαράδοτο χριστιανικό τρόπο το Πάσχα του χρόνου.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Η κρίση που περνά η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Ολόκληρος ο κόσμος έχει μπει σε τροχιά ύφεσης. Δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση η Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως έχει ένα πολύ ισχυρό όπλο. Απέκτησε μια σειρά θετικά κεκτημένατα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα. Μπορεί, εκ πρώτης όψεως να μη φαίνεται ότι είναι καθαρά οικονομικού περιεχομένου, όμως στην πραγματικότητα θα έχουν επίδραση στην οικονομία μας. Οι Έλληνες πετύχαμε να χτίσουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία, χάρις τις έγκαιρες και κρίσιμες αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει σχετικά περιορισμένες απώλειες σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανακαλύψαμε ξανά την καρτερικότητα, την υπομονή, την δυνατότητά μας να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν ένα τεράστιο μάθημα ζωής, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε και την επόμενη μέρα που σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτό είναι το μυστικό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε από οικονομική άποψη».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρο εκλογών ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές.

Και πρόσθεσε: «Είναι πεντακάθαρη και σαφής η απάντηση του Πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε να το συζητά κανείς. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή λαϊκή εντολή και ο πρωθυπουργός έχει πανίσχυρη επιρροή και πολιτική ηγεμονία στη χώρα, αυτή τη στιγμή. Εχει όλη τη δύναμη και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει μπροστά της η χώρα λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Κρίση που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, ότι δεν ξεπερνιέται σε λίγες εβδομάδες. Μπορεί σταδιακά να μπούμε σε μια κανονικότητα, αλλά οι επιπτώσεις στη ζωή μας θα είναι ισχυρές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί ενότητα, αλληλεγγύη, προσαρμοστικότητα, σκληρή δουλειά και καρτερικότητα για να βγούμε από αυτήν την κρίση».