Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια
- 06/08/2015, 12:43
- SHARE
Η έκθεση που κατατέθηκε από τις ελληνικές αρχές με τις προτάσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Έκθεση 180 σελίδων που καταρτίστηκε για λογαριασμό του υπουργείο Οικονομίας από την επενδυτική τράπεζα Nomura παρέδωσε την Τετάρτη ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, στους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών που συζητούν τις λεπτομέρειες για την υπαγωγή της Ελλάδας σε νέο δανειακό πρόγραμμα.
Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα in.gr, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περιμετρικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και στο νόμο Δένδια, αλλά και τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που θα εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Η πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια θα τεθεί υπό συζήτηση την Πέμπτη από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και θα συμπεριληφθεί στη διαπραγμάτευση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη ξεκινήσει.
Όπως σημειώνει το in.gr, μεταξύ των προτάσεων της Ελλάδας αναφέρεται η δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας (Credit Bureau) η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη αρχή θα χρησιμοποιεί στοιχεία από τον Τειρεσία και θα τροφοδοτεί τα δικαστήρια ή τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για διευθετήσεις οφειλών. Εκεί θα βρίσκονται όλες οι λεπτομέρειες για το προφίλ του δανειολήπτη και την ικανότητά του να αποπληρώνει το χρέος του.
Επιπλέον, προτείνεται η αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη δημιουργία γραμματείας με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα που θα ενημερώνει τους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους για το πώς θα το κάνουν. Στόχο θα έχουν την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για τον καθορισμό της πληρωμής των δόσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες διαβίωσης. Θεσμοί και ΤτΕ, αναφέρει το in.gr, προτιμούν η λειτουργία αυτή να πραγματοποιείται από τον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή και όχι αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους.
Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και αλλαγές στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη και του νόμου Δένδια, με την ενίσχυση κάποιων Ειρηνοδικείων της χώρας, ώστε να επιδικάζονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες των οφειλετών που κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη. Στόχος είναι να αποφευχθεί η κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων των νόμων για όσους παραμένουν κακοπληρωτές από επιλογή.
Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company -AMC) στην οποία το Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό. Η πρόταση για την Asset Management Company ουσιαστικά προσβλέπει στο να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αναλαμβάνει εκείνος τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα «bad assets», με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θεωρητικά θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών και θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν περισσότερα κεφαλαία τους σε νέα δάνεια Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνισθεί το αν η Asset Management Company θα δίνει στις τράπεζες μετρητά σε αντάλλαγμα των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή εγγυήσεις. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί με τί κεφάλαια θα προικοδοτηθεί η σχετική εταιρεία.
Όπως αναφέρει το in.gr, άποψη των θεσμών είναι πως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να εξεταστεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μαζί με το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια, διότι θεωρούν πως οποιαδήποτε αλλαγή θα καθυστερούσε τα stress tests, ενώ θα υπήρχε και κίνδυνος σε περίπτωση που ανέκυπταν πρόσθετες ζημιές να ενεργοποιηθούν διατάξεις της νέας κοινοτικής οδηγίας για την τραπεζική εξυγίανση, ενεργοποιώντας εμμέσως το «bail in».
Με πληροφορίες από in.gr