Το σχέδιο της Κομισιόν για τη συνθήκη Σένγκεν
- 04/05/2016, 17:45
- SHARE
Εξάμηνη παράταση των «αναλογικών ελέγχων» στα εσωτερικά σύνορα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη την εξάμηνη παράταση των «αναλογικών ελέγχων» στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και συγκεκριμένα στα σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι χώρες αυτές έχουν εισάγει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή στη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών. Η Επιτροπή τονίζει, ότι η πρότασή της για εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Τονίζε, επίσης, ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όλες οι «ελλείψεις» που είχαν εντοπιστεί μέσα στο «περιορισμένο διάστημα των τριών μηνών».
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές κατέβαλαν «τεράστιες προσπάθειες» και έχει σημειωθεί «πραγματική πρόοδος». Προσέθεσε, ακόμη, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων μέσα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, είπε ο Ολλανδός Επίτροπος, κρίθηκε αναγκαία η διατήρηση των ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.
Ο Φ. Τίμερμανς τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή της Ζώνης Σένγκεν σε πλήρη κανονικότητα έως το Νοέμβριο.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της ΕΕ πριν από τις 12 Μαΐου.
Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία απορρίπτουν το σχέδιο της Κομισιόν
Υπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης απέρριψαν άμεσα τις προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική, με την Ουγγαρία να χαρακτηρίζει “εκβιασμό” τα σχέδια για ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο και την επιβολή προστίμων σε όσους το αρνούνται.
“Αναφορικά με τα πρόστιμα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για εκβιασμό”, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έπειτα από μια συνάντηση που είχε στην Πράγα με τους ομολόγους του από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, αναφερόμενος στο πρόστιμο των 250.000 ευρώ κατ’ άτομο που προτείνεται από την Επιτροπή για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.
“Οι ποσοστώσεις είναι ένα αδιέξοδο και θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή να μην μπει σ’ αυτό το αδιέξοδο”, τόνισε.
“Αντιτίθενται στην κοινή λογική, είναι ανεφάρμοστες και αντίθετες στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς”, πρόσθεσε.
Ο πολωνός ομόλογός του Βίτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε πως “αναρωτιέται ακόμη αν η πρόταση αυτή είναι σοβαρή, επειδή μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο”.
Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ αρκέσθηκε να επισημάνει πως “η αρχή της υποχρεωτικής κατανομής των μεταναστών επανέρχεται, αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία”.
Εξάλλου στη Βαρσοβία, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ δήλωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για τη συστηματική κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ “δεν έχει καμιά λογική” και παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών μελών.
“Είναι ένα κακό σύστημα … Δεν έχει καμιά λογική, παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ”, δήλωσε ο Μπλάστσακ σε δημοσιογράφους.
Ο εκπρόσωπος της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης Ράφαλ Μπότσενεκ δήλωσε ότι το να υποχρεώνει κανείς τα κράτη μέλη να αποδεχθούν ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες “περιορίζει την κυριαρχία τους” και ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί εκτός των συνόρων της ΕΕ.