Το σχέδιο του Τζεφ Μπέζος να στείλει ανθρώπους στο διάστημα
- 14/09/2016, 20:00
- SHARE
Τα σχέδια του ιδρυτή της Amazon για να κατακτήσει το διάστημα βρίσκονται ακόμη στην αρχή.
Η εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της εκτόξευσης ενός επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου στο διάστημα. Τώρα, σχεδιάζει να στείλει και να θέσει σε τροχιά δορυφόρους ή ακόμα και ανθρώπους.
Ο υπάρχων πύραυλος της εταιρείας, New Shepard, έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία αλλά σε μόνο σε πτήσεις στα όρια του διαστήματος.
Τη Δευτέρα που μας πέρασε, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για έναν πύραυλο πολλαπλών σταδίων που θα έχει ίδιο ύψος με τον πύραυλο Saturn V – τον πύραυλο που πήγε αστροναύτες στο φεγγάρι – και θα έχει τη δυνατότητα να στείλει φορτία σε τροχιά γύρω απ’ τη Γη.
Ο νέος πύραυλος θα ονομάζεται New Glenn, προς τιμήν του Τζον Γκλεν που έγινε ο πρώτος Αμερικανός που τέθηκε σε τροχιά γύρω απ’ τη Γη το 1962. Αντίστοιχα, ο πύραυλος New Shepard ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Άλαν Σέπαρντ, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα σε πτήση στα όρια του διαστήματος, εννιά μήνες πριν την πτήση του Γκλεν.
«Σχεδιάζουμε να έχουμε την πρώτη εκτόξευση του New Glenn πριν απ’ το τέλος αυτής της δεκαετίας» δήλωσε ο Μπέζος.
Ο New Glenn θα περιλαμβάνει δύο ή τρία τμήματα, ανάλογα με την αποστολή – δύο τμήματα για αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά και τρία τμήματα για πιο μακρινές αποστολές, π.χ. εκεί όπου βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και έφταναν τα διαστημικά λεωφορεία.
Ο πύραυλος New Shepard έγινε ο πρώτος πύραυλος που εκτοξεύθηκε στο διάστημα και στη συνέχεια προσγειώθηκε κάθετα τον περασμένο Νοέμβριο. Με την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων, η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει δραματικά το κόστος των διαστημικών πτήσεων. Από εκείνη την πρώτη εκτόξευση, έχουν μεσολαβήσει άλλες τρεις επιτυχημένες εκτοξεύσεις και προσγειώσεις του ίδιου πυραύλου.
Ο Μπέζος έχει προβλέψει ότι οι επανδρωμένες πτήσεις θα αρχίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η εταιρεία του ανταγωνίζεται τη Virgin Galactic για τη μεταφορά «διαστημικών τουριστών» σε πτήσεις στα όρια του διαστήματος.